Vigyázták a tavasz veszélyeztetett hírnökvirágait Szabolcsban

Nyíregyháza, 2012.április 23., hétfő (MTI) – Az idén is vigyázták a tavasz veszélyeztetett hírnökvirágait, a hóvirágot, a kárpáti sáfrányt, a téltemetőt, a tőzikét, a csillagvirágot és a fiókás tyúktaréjt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Habarics Béla, a Nyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység vezetője hétfőn az MTI-nek elmondta: a kikelet közeledtét jelző virágok már akkor kibontják szirmaikat, amikor még nem pattannak a rügyek, a fákon még csak a mogyoró barkáit lengeti a szél.
A legkorábban a természetes állományában korábban megfogyatkozott sötétzöld levelű, búsulásszerűen lehajtott fejű, fehér virágokat hozó hóvirág, a liláskék virágú kárpáti sáfrány és az aranysárga virággal pompázó téltemető bontotta ki szirmait a térség védett területein.
    Aztán a fehér, szirmai végén sárgapöttyös tavaszi tőzike, majd a kékszínű csillagvirág, végül az egyedül csak a Szatmár-beregi-síkságon látható sárgavirágú, buzogányszerű bibéjű, fiókás tyúktaréj jelent meg, hirdetve a tavasz közeledtét.
A természetvédelmi tájegység vezetőjének tájékoztatása szerint ezek a ritka, védett virágok

 

néhol már nagyobb egyedszámban is előfordulnak, mégis veszélyeztetettek jellegzetes élőhelyeiken. A termőhelyi viszonyok az évek során ugyanis átalakulnak, csökken a folyók ártéri erdőinek területe is, sőt korábban jellemző volt a tavasz hírnökeinek tömeges gyűjtése, ami megtizedelte az állományt. Ezek az okok tették indokolttá az értékes növények törvényi

oltalom alá helyezését – magyarázta Habarics Béla.
A télvégi, kora tavaszi időszakban így a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának tagjai is vigyázzák a virágokat, és nemcsak fokozott ellenőrzésekkel, hanem oktatással és ismeretterjesztéssel is érvényt szereznek az előírások megtartásának.
Az összehangolt védelemi tevékenység eredménye, hogy nemcsak megállt a hóvirág, a kárpáti sáfrány, a téltemető, a tavaszi tőzike ,a csillagvirág és a fiókás tyúktaréj egyedszámának korábban tapasztalt csökkenése a szabolcsi természetvédelmi tájegységben, hanem egyes részterületein már nagyobb számban is előfordulnak a hagymás-gumós növények.