Csak egy színes kontaktlencse kell ,meg egy mobiltelefon

A cukorbetegek milliói számára az egész világon egy kellemetlen ,és fájdalmas procedura a vércukorszínt állandó ellenőrzése ,amelynek bele kell épülnie mindennapjaikba.De egy kutatás eredménye ,egy új innovatív eszköz, amelyet az Akroni Egyetem kutatói fejlesztettek ki szükségtelenné teszi a tűszúrást és a vérvételt . Nem kell más  csak egy kontaktlencse ,meg egy mobiltelefon.

Az újfajta kontaktlencse érzékeli a glükózt ,amikor az megjelenik a könnyfolyadékban.Ha a glukóz nem metabolizálódik megfelelően és felhalmozódik a szervezetben,megjelenik a könnyfolyadékban amely természetesen nedvesen tartja a szemet.A kontaktlencse erre a koncentrációváltozásra színváltással reagál .

Az egész folyamat úgy működik mint a pH-papír a középiskolai kémia órákon-magyarázza dr.Jun Hu az Akroni Egyetem kémia professzora.A pH-papír színe megváltozik a környezetében levő folyadék kémhatásának változásakor. A könnyfolyadékban levő cukor úgy működik mint egy ptroton a pH-tesztben ,kiszorítja a lencsébe beágyazódott színes festéket ,és a lencse színe megváltozik.

A kontaktlencse viselője azonban nem veszi észre a színváltozást ,csak akkor ,ha tükörbe néz. Ezért a kutatók egy okostelefon alkalmazást is terveztek,amely a szemről készített fénykép alapján képes kiszámolni a cukor koncentrációját a lencsében.Amire tehát még szükség van ,az egy okostelefon ,egy kamerával.Ezzel az eszközzel nyomon lehetne követni a vércukorszínt finom változásait.Fel lehetne használni arra is ,hogy azonosítsa a pre diabeteszes állapotot ,és ezzel a diabetesz korai diagnosztizálását tegye lehetővé.A könnyfolyadék glükoz koncentrációjának követése ugyanolyan hatékony mint a vércukorszínt mérése a vérből.

A kontaktlencse által biztosított kényelem növelné a beteg együttműködését a vércukorszínt állandó ellenőrzésében.Ezen kívűl a vércukorszínt egy normális aktív nap folyamán gyorsan változik ,így egy eszköz ,amely folyamatosan nyomon követi a változást, a diabeteszes betegek számára hatékony segítség a kórósan magas vércukorszint elleni küzdelemben.

Forrás:The University of Akron