„Unatkozó” kutatók kirándulása a gasztronómia világába!

   Az ev?eszközök mérete, súlya, alakja és színe is befolyásolhatja, hogy az emberek miként érzékelik a velük elfogyasztott ételek ízét – állítják az Oxfordi Egyetem szakemberei.

    A Flavour cím? tudományos folyóiratban közölt tanulmány eredményei azt sugallják, hogy az agy már azel?tt véleményt alkot az ételr?l, miel?tt az a szájba kerülne, ez pedig a táplálkozás élményének egészét befolyásolja. A több mint száz résztvev? bevonásával készült tanulmány során a szakemberek három különböz? teszttel vizsgálták, hogy az ev?eszközök súlya, színe és alakja miként befolyásolja az ízérzékelést.
A kutatók többek között arra jutottak, hogy az ételek édesebbnek hatottak, ha kisméret? kanállal fogyasztották ?ket, olyannal, mint amilyeneket hagyományosan a desszertekhez használnak. A szín is fontos tényez?nek bizonyult: fehér kanálból például édesebbnek érezték a fehér szín? joghurtot a résztvev?k, mint mikor fekete kanállal ették. Az ev?eszközök formáját vizsgálva pedig az is kiderült, hogy késhegyre t?zve ugyanaz a sajt sósabbnak hat, mint ha kanállal, villával vagy fogpiszkálóval fogyasztják – írta a tanulmányt ismertetve a BBC hírportálja. 
„Az étel megtapasztalása több érzékszervet megmozgató élmény, amely magában foglalja a szájban lév? étel állagának és ízének, valamint az illatoknak az érzékelését, nem utolsó sorban pedig a szemmel való lakmározást” – húzta alá az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológiai tanszékén dolgozó Charles Spence és Vanessa Harrar.
Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az edények is befolyásolhatják az ételek és italok ízének érzékelését. Az emberek például általában kevesebbet esznek, ha kisebb tányéron szolgálják fel nekik az ételt.
Spence szerint az új tanulmány, amely értékes eredményekkel szolgál arról, hogy az agy miként befolyásolja az ételérzékelést, hasznos lehet a diétázók számára, de az éttermeket is segítheti abban, hogy gazdagabb gasztronómiai élményt kínáljanak. A kutatók jelenleg a híres brit séf, Heston Blumenthal angliai éttermével, a The Fat Duck-kal együttm?ködve dolgoznak olyan formatervezett kanalakon, amelyek javíthatják a vendégek ízélményét.
  Az év elején egy másik tanulmány szerz?i arra a következtetésre jutottak, hogy a forró csokoládé ízletesebbnek t?nt, amikor narancs- vagy krémszín? csészében tálalták, nem pedig fehérben vagy vörösben. Más vizsgálatok kimutatták, hogy a sárga dobozoktól javulhat a szénsavas italok citromos íze, míg a hideg színekbe, például kékbe csomagolt italok jobban oltják a szomjat. A rózsaszín? csomagolás pedig édesebb íz érzetét kelti.
A szakért?k ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy valójában nincsen csodatév? megoldás, minden a fogyasztott élelmiszer típusától függ.

MTI