Új vércsoportok ,amelyek gondot okozhatnak vérátömlesztéskor ,vagy szervátültetéskor!

Ön bizonyára ismeri a saját vércsoportját! A ,B,AB,vagy O ,és még avval is tisztában van ,hogy mi az az RH+,vagy RH-.A vércsoport ismerete bizonyos körülmények között életmentő lehet. De mi a helyzet a Langereis ,vagy a Junior vércsoporttal?

Bár a vértranszfúziós problémák a Langereis és a Junior vércsoportok miatt világszerte ritkák, számos etnikum veszélyben van – jegyezte meg Bryan Ballif, a Vermont Egyetem kutatója. “Több mint 50000 japánról tudjuk, hogy Junior negatív és vérátömlesztéskor problémák vagy anya-magzat összeegyeztethetetlenség léphet fel” – mondta.

Ennek a két vércsoportnak a molekuláris alapja egészen mostanáig rejtély volt. Ballif és munkatársai a Nature Genetics februári számában publikálták felfedezésüket a két kevésbé ismert vércsoportért felelős vörösvérsejtek két proteinjéről, az ABCB6-ról és ABCG2-ről. “Csupán 30 proteint azonosítottak eddig, amik az alapvető vércsoportokért felelősek, most ez a szám 32-re emelkedett” – mondta Ballif, hozzátéve, hogy a legutóbbi hasonló felfedezés közel egy évtizedre tekint vissza, ezért is különösen jelentős a mostani kettős eredmény. Mindkét újonnan felfedezett protein összefüggésbe hozható a rák gyógyszerekkel szembeni ellenállással, ezért a kutatásnak kihatása lehet a különböző ráktípusok kezelési módszereire is.

Ballif és kollégái egy nemzetközi összefogás keretében dolgoztak, tömeg spektrométerrel elemezték a Francia Nemzeti Vértranszfúziós Intézet által megszűrt fehérjéket, amikhez a japán vöröskereszt oszakai és hokkaido-i vérbankjaitól kaptak antitesteket. A vermonti proteinazonosítás után a munkát Franciaországban folytatták, ahol a helyi projektvezető,Lionel Arnaud és csapata sejt- és genetikai teszteket hajtott végre, megerősítve, hogy ezek a fehérjék a felelősek a Langereis és Junior vércsoportok kialakulásáért.

Az ABO és az Rh-faktoron túl a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság 28 további vércsoport-rendszert tart nyilván, olyan neveken mint Kidd, Duffy, Diego és Lutheran, a Langereis és a Junior azonban még nincs a listájukon. Bár az új vércsoportok antitesteit már évtizedekkel ezelőtt azonosították az összeférhetetlen vércsoportú magzatok kihordásával küzdő terhes nőknél, ezeknek az antitesteknek a genetikai alapjai egészen mostanáig ismeretlenek voltak, ezért nagyon kevesen tudtak arról, hogy Langereis (Lan), vagy Junior negatívak, illetve pozitívak

A Lan-ellenes antitesttel rendelkező betegek számára a vértranszfúzió megoldása nagy kihívást jelent .Ennek oka az összeegyeztethető vércsoporttal rendelkező véradók  ,és a megfelelően pontos diagnosztikai reagensek hiánya.A Junior -negatív véradók is igen ritkák.

Az új kutatás eredményeit felhasználva mostantól a szakemberek gyorsabban ,és biztonságosabban tesztelhetik az új vércsoportok fehérjéit.Ez a tudás különösen fontos lehet szervátültetésen átesett betegek számára. Néha egy szövet ,vagy szervátültetés úgy néz ki ,hogy sikeres ,mégis valami ismeretlen probléma van,a szervezet elutasítja az idegen szövetet.Nem mindig tudjuk a pontos okot ,de lehet ,hogy ezeknek a fehérjéknek közük van hozzá-mondja Bryan Ballif.

Ballif , és nemzetközi kutatócsoportja még nem fejezte be a keresést .Nyomon követnek még több ismeretlen vércsoportot,és becslésük szerint még 10-15 ilyen rendszert találhatnak ,amelyek már most is problémákat okoznak.

Forrás:ScienceDaily