Tuti tippek megfázásra:echinacea, C-vitamin, tyúkhúsleves,és nagy adag bizalom a szerben!

(MTI/Reuters) – Gyorsan javulnak meghűlésükből azok, akik hisznek az alkalmazott gyógymódban, még akkor is, ha nem a valódi szert kapják, hanem placebót – állapították meg amerikai kutatókAz Annals of Family Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmány eredményei a placebohatás létezésére szolgáltatnak újabb bizonyítékot. Mint kiderült, a megfázásból való felépülés időtartama lerövidülhet, akár C-vitamint szed valaki, akár a tyúkhúsleves gyógyító erejében hisz.

“Ezek a megállapítások támogatják azt az általános elképzelést, hogy a kezeléssel kapcsolatos hiedelmek és érzések fontosak lehetnek, és talán figyelembe kellene őket venni, amikor orvosi
döntést hozunk” – írta Bruce Barrett kutatásvezető, a Wisconsini Egyete munkatársa.A placebohatás arra a jelenségre utal, amikor a klinikai próbáknál a hatás nélküli, álkezeléstől – például cukorpirulától vagy sóoldattól – is javulnak a résztvevők. A jelenséget számos állapotnál, így a krónikus fájdalom, a depresszió, a gyulladásos betegségek, sőt a rák esetében is megfigyelték.

Barrett és munkatársai vizsgálatukba 719, a meghűlése elején lévő embert vontak be, akiket négy csoportba osztottak. Az egyik csoportban gyógynövényt, Echinaceát (kasvirágkivonatot) kaptak, és így is tudták. A második és a harmadik csoportban vagy a gyógynövényt kapták, vagy placebót, ám az önkéntesek nem tudták, melyiket. A negyedik csoport semmit nem kapott, ők szolgáltak kontrollként. A gyógyulás minden esetben átlagosan körülbelül egy hétig tartott, a tünetek súlyosságában sem volt értékelhető különbség a csoportok között.

Ezt követően a kutatók arra a 120 emberre fókuszáltak, akik a felmérés kezdete előtt magas pontszámot adtak az Echinacea (általuk vélt) hatékonyságának. Ezek az emberek akár a gyógynövényt kapták, akár placebót, gyorsabban javultak, mint azok, akik semmiféle szert nem vettek be. Közülük a hatóanyag nélküli pirulát szedő emberek 2,5 nappal rövidebb idő alatt felépültek, mint a pirula nélkül hagyott “hívők”, míg az Echinaceát szedők 1,5 nappal korábban voltak gyógyultak.

“Ez valójában nagyon nagy különbség. Egyetlen kezelés sem csökkentette ennyire a meghűlés időtartamát” – tette hozzá Barrett.