Tudjuk mennyi transz-zsírsavat eszünk? Tájékoztató jellegű lista az OÉTI honlapján

Az OÉTI  október 31.-én tette közzé az utóbbi három évben végzett vizsgálatainak eredményét amelyben  a transz-zsírsavak mennyiségét vizsgálta gyorséttermi ételekben illetve  forgalomba levő élelmiszerekben.  A lista tanúságos, különösen az ” édes kekszek, nápolyik, teasütemények” fejezet, és a  karácsony közeledtével időszerű “szaloncukor” szekció.

Néhány szó a transzzsírokról.

A transz-zsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkező zsiradékfélék. A növényi olajok nagy mértékben tartalmaznak egészséges többszörösen telítetlen zsírsavakat .A növényi olajok hidrogénezése során a kötések egy része telítődik és így elvész a kedvező hatás, más részük pedig átalakul telítetlen de  transz-típusú zsírsavakká. A hidrogénezés célja hogy a növényi olajok tulajdonságait megváltoztassák és így  az élelmiszeripari technológiáknak jobban megfeleljenek. Az így átalakított zsiradékok kevésbé avasodnak, szobahőmérsékleten szilárdak, fagyaszthatók, a bennük sütött ételek ropogósabbra sülnek. A transz-zsírsavak a technológiától függően nagyobb vagy kisebb mennyiségben keletkeznek az eljárás során.

5 gramm/nap transz-zsír bevitele a vizsgálatok szerint 23%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.Jelentősen emeli a rossz (LDL) koleszterin szintet és csökkenti a jó (HDL) koleszterin szintjét.Gyulladáskeltő és érfalkárosító hatása pedig felgyorsítja az érelmeszesedést.A tudományos vizsgálatok szerint napi 1 gramm alatti transz-zsír bevitel már nem jelent kockázatot,  a WHO ajánlása  pedig az összenergia bevitel  1 százalékában adja meg az értékét, tehát  egy átlagos 2000 kcal energia bevitelt feltételezve a transz-zsírok mennyisége nem lehet több 2 grammnál.

Az OÉTI  2009-ben végzett felmérése szerint átlagosan napi 6-8 gramm transz-zsírsavat juttatunk szervezetünkbe, de akik jobban szeretik a gyorséttermi ételeket, illetve a kekszeket és ezek közül is az olcsóbb fajtákat, azoknál a bevitel napi 20-25 gramm is lehet.

Az OÉTI által közzé tett listában  lehet találni jó és rossz példát. Az általánosan elfogadott érték  szerint az élelmiszer 100 gramm zsírjában maximum 2 gramm transz-zsírsav lehet. Néhány termékben  méréshatár alatti mennyiség van másokban viszont 12-szeres , 15-szörös, vagy akár 18-szoros mennyiséget is mértek.

Bővebb információk és a vizsgálat  teljes listája  az OÉTI honlapján található PDF formátumban.

http://www.oeti.hu/download/tfa.pdf