Termesszünk magunknak “szupergyümölcsöt” -az arónia

A szupergyümölcs kifejezés alatt természetesen nem azt értem hogy mindent gyógyító, miután olyan csak a mesében létezik. Viszont ebben a növényben sokkal nagyobb mennyiség van azokból az egészségre pozitív hatással bíró  anyagokból, amelyeket már  a szőlőmag, vagy a fekete áfonya kapcsán megismertünk,  és kertészeti oldalak tanúsága szerint aránylag kis odafigyeléssel termeszthető Magyarországon is.

Aronia melanocarpa (Rosaceae) vagyis fekete berkenye  Észak-Amerika keleti partvidékein honos. A XIX. században jelent meg a kereskedelem segítségével Európa északi részein, Skandináviában, Lengyelországban és Oroszországban. Különösen  ismert Németországban ahol gyümölcsleveket, szirupokat, lekvárt zseléket készítenek belőle, és használják például joghurtok színezésére -ízesítésére is. A más néven aróniaként ismert  bogyós gyümölcsöt termő  növény 1-3 méter magas bokrokká fejlődik. Csúcs és oldalrügyeiből sátorvirágzatok nyílnak április végén. Egy virágzat 14-20 virágból áll.  Termése júliusban érik, 7-15 mm átmérőjű, sötétlila, szinte fekete színű. Túléretten sem potyog le és egészen a fagyokig a növényen hagyható. A gyümölcs illatos, de fanyar ízű, ezért legtöbbször más gyümölcsökkel párosítva használják.

Mi található benne

Vitaminok:C-vitamin, a B-vitaminok széles skálája ( B1,- B2,- B5,- B6 -vitamin, niacin, folsav,), kisebb mennyiségben E-vitamin

Ásványi anyagok: nagyobb mennyiségben kálcium,  magnézium és kálium, valamint  vas, cink és nátrium kisebb mennyiségben

Szerves savak: citromsav, almasav és sikimisav, klorogénsav

Különböző karotinoidok, antocianinok és procyanidin vegyületek

Valamint  megtalálható benne az az amigdalin is amelyet laetrilnek  is neveznek, és egyes cikkek különleges tumorellenes tulajdonsággal ruházzák fel.

Összességében a fekete berkenye egy alacsony rost és alacsony fehérjetartalmú gyümölcs  fanyar cukros ízzel, és  viszonylag nagyon magas antocianin és procianidin tartalommal Ezek a vegyületek állnak azoknak az állításoknak a hátterében amelyek  az áfonya és a  szőlőmag kivonat esetében már bizonyítottak.

Mitől lesz ez a kevéssé ismert bogyós gyümölcs az áfonya és a szőlőmagkivonat versenytársa. 

  • Először is antioxidáns kapacitása miatt, amely az eddig vizsgált bogyós gyümölcsök között a legmagasabb. A friss juice TEAC értéke (az antioxidáns potenciál mérésére szolgáló mérőszám)  négyszer magasabb mint az áfonyalének, vagy a vörösbornak
  • Antimutagén hatása miatt: a bogyóból kivont fenolos vegyületek bizonyított antimutagén hatással rendelkeznek
  • Anti-poliferatív hatása miatt: az arónia antocianinokban gazdag kivonata  gátolja a humán HT-29 vastagbél rákos sejtek növekedését valamint elősegíti ugyanezen sejtek  apoptózisát. Ez a hatása nagyobb mértékű volt összehasonlítva az antocianinokban szintén gazdag szőlő és áfonya kivonattal. ( In vitro és állatkísérletek alapján.)
  • Májvédő hatása miatt: az arónia kivonat csökkentette az állatok veséjében és májában a toxikus kadmium lerakódását, és az akut mérgezések vizsgálatához használt széntetraklorid hatását is csökkentette. Ezek alapján talán azt mondhatjuk a berkenye fogyasztása  védő hatású lehet a környezeti ártalmak ellen.
  • Szívvédő hatás: az arónia kedvezően befolyásolja a szív,-és érrendszeri betegségek számos kockázati tényezőjét. Ilyenek az ér falának védelme, továbbá a vérlemezkék összecsapódásának gátlása (anti-trombocita hatás ),  valamint  vazoaktív és vazoprotektív hatás. Enyhe hyperkoleszterinémiában szenvedő férfiakon végzett vizsgálat alapján napi 250 ml.  berkenyelé fogyasztás 6 hétig csökkentette a szérum teljes koleszterin,
    LDL koleszterin és trigylcerid szintjét. Továbbá egy mérsékelt, de szignifikáns csökkenést idézett elő a szérum
    glükóz, homocisztein és a fibrinogén koncentrációjában. Ezek a metabolikus változások vérnyomáscsökkenéssel jártak együtt amely 13 Hgmm csökkenést jelentett a szisztolés vérnyomásban, és 7 Hgmm-t a diasztolésban. Hasonló pozitív hatásról számoltak be mikor miokardiális infarktus után sztatinokkal egyidejűleg adták a berkenye flavonoidokban gazdag kivonatát 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegeknek.
  •  Diabétesz elleni hatás: állatmodellekben a kivonat  diabéteszes patkányokban  csillapította a  hyperglykaemiat és a trigliceridémiát. Az emberen végzett tanulmány amelyet 3 hónapon keresztül 200 ml arónia kivonattal végeztek a következő eredményeket hozta: csökkentő éhgyomri glükózszint  nem inzulinfüggő cukorbetegeknél, továbbá az arónia gyümölcslé  jótékony hatást mutatott a HbA1c-glikozilált
    hemoglobin szintjére valamint a teljes koleszterin és lipid szintekre.  Ezek az eredmények összhangban vannak azokkal a kutatásokkal melyek a procianidinban gazdag élelmiszerek jótékony hatását bizonyítják cukorbetegség esetén. 

És végül még egyszer: az hogy a  címben emlegetett “szupergyümölcs” kifejezés  túlzás vagy nem mindenki döntse el saját maga. A vizsgálatok természetesen kivonatokkal vagy a gyümölcslé mindennapos hosszú távú fogyasztásával készültek. Viszont a fent említett hatások azt mutatják ha az étkezésünkbe be tudunk illeszteni egy kis arónia bogyót, lekvárt, netán házilag készített gyümölcslevet csak jól járhatunk.