A pecsétviaszgombáról

Kínai pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum sinensis)

Európában a gombákra, az elmúlt évtizedig elsősorban, mint táplálékra tekintettünk, annak ellenére, hogy Kína egyes részein a gombákat éltető energiát(csí) adó csodálatos növényként tisztelik, hasonló jelentőségűnek tartják, mint a ginsenget. Ezen csodálatos gombák egyik legnemesebbike a Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum).

A pecsétviaszgomba a föld egyik legelterjedtebb kemény termőtestű gombafaja, amelynek kalap magassága 5 és 20 cm közötti, vastagsága pedig 1-3 cm. Nevét onnan kapta, hogy a kalap felszínét kezdetben sárgás, később vöröses, a vörösbarnától a feketéig, sötétedő viaszréteg fedi. A gomba széle azonban fehér, a hátoldalán fehéres, likacsos réteg helyezkedik el. A tulajdonképpeni tönk (gyakran csak tönk alakú alap) fényes, a vörösesbarnától a bíboron át, majdnem feketébe áthajló színekben pompázhat. A pecsétviaszgomba a természetben falakó, parazita, amely leggyakrabban a lombhullató erdőkben fordul elő, ezek közül is elsősorban a tölgyet kedveli, esetenként azonban fenyvesekben is felbukkan. A 1980-as évektől elsősorban a gyengébb hatóanyag tartalmú, nagy tömegben termesztett pecsétviaszgomba kerül kereskedelmi forgalomba.

A hagyományos távol-keleti gyógyászatban az egész gombatestet felhasználták, azonban újabban külön gyűjtik és használják fel a spórákat, mert egyes kutatási adatok alapján arra következtettek, hogy a spórák hatóanyag koncentrációja sokkal magasabb a termőtesténél. Ezen felhasználási mód azonban még nagyon ritka, sokkal gyakoribb, hogy a szárított pecsétviaszgombát megdarálják, majd a porított gombát közvetlenül fogyasztják teaként elkészítve, vagy kapszulákba téve. A fenti felhasználási módokon kívül készítenek még belőle kivonatot (extraktumot), amelyből a szárított gombához képest általában tizedannyi is elegendő a kívánatos hatás eléréséhez.

A hagyományos távol-keleti gyógyászat előszeretettel alkalmazta hosszan tartó betegség okozta gyengeségre, álmatlanságra, étvágytalanságra, fáradékonyságra, májgyulladásra, szívbetegségekre, szédülésre, hegyi betegségre és mérgezésekre. A közelmúltban végzett megfigyelések alapján készült kínai kutatások igazolták, hogy a pecsétviaszgomba extraktuma jól alkalmazható vírusos májgyulladás, érelmeszesedés, keringési elégtelenség, hiperkoleszterinémia és kemoterápia által okozott mérgezés esetén. További vizsgálatok szükségesek még az antikarcinogén, antivirális és immunstimuláns hatása igazolására.