Tanulmány:Krónikus fájdalom kezelése új utakon

Bécsi kutatócsoport felfedezte az ópiát  típusú fájdalomcsillapítók egy korábban ismeretlen új hatását mely szerint az ópiátok nem csak ideiglenesen csökkentik a fájdalmat ,hanem megfelelő adagban kitörölhetik a gerincagyban a fájdalom úgynevezett “memória nyomait”, és ezzel kiküszöbölhetik a krónikus fájdalom egyik fő okát.A tanulmányt a Science  című folyóiratban tetté közzé a MedUni Vienna’s Department of Neurophysiology két kutatója  Ruth Drdla-Schutting és Jürgen Sandkühler.

A tudósok in vivó  egy fájdalomérzékelő rostot stimuláltak ellenőrzött körülmények között. “Bár a mély altatás megakadályozza a fájdalomérzést képesek voltunk hosszú távú szinaptikus működést kimutatni a gerincvelőben. Az érzéstelenítés ellenére úgy tűnik ,hogy egy memórianyom ,és egy fájdalomerősítő is jelen van a gerincvelőben. A memórianyom különböző mechanizmusokat vált ki beleértve a jelátvitel erősítését az idegsejtek kapcsolódási pontjain a szinapszisokban. Ez az úgynevezett hosszú távú szinaptikus potenciáció. Ez a fájdalom memória egy felelrősített és sokkal hosszabban tartó  fájdalomérzéshez vezet ,mint amelyet a tényleges ok indokolhatna ,és az egész folyamat eredménye a krónikus fájdalom szindróma.A kísérletben intravénásan nagy adagú ópiát fájdalomcsillapítót kaptak a krónikus fájdalom szindrómában szenvedő   betegek 1 órán át,amely ilyen adagolásban képes voltak a fájdalom memóriát kitörölni ,és a fájdalomerősítő hatást kikapcsolni.

Az általánosan elfogadott alkalmazás szerint az ópiát  típúsú fájdalomcsillapítókat kisebb adagban ,hosszabb ideig alkalmazták.Hatásuk az eddigi ismeretek szerint azon alapul ,hogy az ugynevezett ópiát receptorokhoz kötődve az idegsejtek közötti ingerület terjedést (itt fájdalominger) gátolják.Eddig azt feltételezték ,hogy az ópioidok csak enyhítik a fájdalmat és  a kezelés leállításával a fájdalomcsillapító hatás is megszűnik.Az új ,nagy dózisú ,rövid ideig tartó terápia alkalmas lehet a sejtszintű változások megfordítására ,amelyek a fájdalommemória fenntartásában szerepet játszanak ,és evvel kiküszöbölhető lesz a krónikus fájdalom szindróma egyik oka.

Ha a megközelítésről kiderül hogy hatásos klinikai körülmények között,ez egy paradigmaváltást hozna a fájdalom kezelésének területén. Azt jelentené ,hogy elmozdulunk az ideiglenes ,csupán tüneti alapú kezeléstől ,a fájdalom okának hosszú távú eltávolítása felé ,az opioid típusú fájdalomcsillapítók hatásmechanizmusának segítségével.-mondta Jürgen Sandkühler a kutatócsoport egyik vezetője.

Forrás :ScienceDaily