Szurokfű vagy Vadmajoránna

A szurokfű (máselnevezéssel: vadmajoránna, oregánó), latin nevén Origanum vulgare, az ajakos virágúak családjába tartozó, évelő növény. Közeli rokonát a konyhából kerti majoránna (Origanum majorana) néven ismerjük. A vadon növő gyógynövény szereti a laza talajt és a napos helyeket, egyben nagyon igénytelen, ezért akár az ablakban elhelyezett növényládában is könnyedén termeszthető. Közepesen magas, maximum 60 centiméteres magasságig nő meg. Egész Európában, Észak- és Dél-Ázsiában is honos, de leginkább a Földközi- tenger meleg partvidékén érzi jól magát.

Fűszerként a növény szára használható, ezt tavasszal, virágzás előtt érdemes begyűjteni, mert a levelekben, ebben az időszakban található a legtöbb aromás anyag. Gyógyászati célokra a növény minden része alkalmazható. A majoránna olyannyira elterjedt fűszernövény, hogy a legtöbb konyhában megtaláljuk. A pizza és a tócsni eme elmaradhatatlan mindemellett a gyógyászatban is rendkívül széles körben felhasználható. A növény angol és magyar elnevezése a latin major, azaz nagyobb szóra vezethető vissza, ami arra utalhat, hogy a hagyományok szerint a majoránna meghosszabbítja az életet. Régebben a szurokfüvet kígyómarással szembeni ellenméregként is használták.

Gyógyír az idegeknek

Az ajakos virágúak családjába tartózó e két rokon növény illóolaj-összetétele más és más. Mivel azonban közeli rokonok, többé-kevésbé hasonló tulajdonságokkal büszkélkedhetnek. A majoránna főképp az idegrendszerre hat. Hatása nyugtató, harmonizáló. A növény leveleiből készített főzet segítséget nyújt fejfájás, idegkimerültség, ingerlékenység és alvászavar esetén. Különösen jótékony a kimerültség és a túlzott lelki terhelés miatt kialakult fejfájásra. Az idegeket nem csak a majorannás tea képes megnyugtatni, hanem a majorannás fürdő vagy a majoranna olaj is(a majorannát olajban hagyjuk állni egy nyáron át). A majoranna olaj enyhíti a görcsöket, csillapítja a menstruációs fájdalmakat és a fogfájást is.

A szurokfű hatékony fájdalomcsillapító, mert oldja a simaizmok görcseit -ezeket az izmokat az ember saját akaratával nem képes befolyásolni. Felhasználható továbbá köhögés, influenza vagy megfázás esetén, segíti a nyák felköhögését és fertőtlenít. A megduzzadt nyirokcsomókra jól hat a leveleiből készített friss főzet.

Illóolajai (timol és karvakrol) nem csak nyugtató és fájdalomcsillapító hatásúak, hanem asztmás és szénanáthás panaszoknál is segítséget nyújtanak. A főzetével való öblögetés és gargalizálás fogágy-gyulladás, nyálkahártya-gyulladás vagy orrgarat fertőzés esetén jól használható. Előnyösen hat az emésztésre, segíti az epe kiválasztását és megelőzi a felfújódást. Ezért teszünk majorannát a nehezebb, zsíros ételekbe és nem árt, ha a hús mellé készített mártásokhoz is hozzáadjuk.

Az öröm és a boldogság növénye

Nem csoda, hogy a majorannát mindig is az öröm és a boldogság növényeként tisztelték, ezért soha nem árt, ha van belőle otthon. A hagyomány szerint gyógyítja a szomorúságot és a lelki fájdalmat, megóv a gonosztól és megkönnyebbülést hoz a nehéz szívnek. Vénusz és Afrodité növénye, a mágikus szertartások során soha nem hiányozhatott a szerelmi bájitalokból vagy a házasságkötésekről. Azon növények egyike, amelyeket az eltávozott lelkek nyugalmának megóvására ültettek a megboldogultak sírjain.

Forrás: Tereza Viktorova