Szélesebb körű rehabilitáció mozgásszervi ,neurológiai ,sztrokon átesett betegek részére.

Új ellátási formaként több, a járóbeteg-szakellátás keretében végezhető rehabilitációs nappali ellátást finanszíroz a jövőben az egészségbiztosító

Mint írták, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium múlt héten megjelent rendelete alapján az egészségbiztosító új ellátási formaként finanszírozza a jövőben a járóbeteg-szakellátás keretében végezhető rehabilitációs nappali ellátásokat, elsőként az agyvérzésen, illetve szívinfarktuson átesett betegek rehabilitációja területén. Későbbiekben ez kibővül a traumatológiai ellátást követő rehabilitációval – tették hozzá.
Az államtitkárság közlése szerint ennek révén rövidítik a kórházi kezeléseket, továbbá lehetővé teszik, hogy a beteg, ha azt az állapota megengedi, a lakóhelyéhez közel részesüljön rehabilitációs szakorvos által irányított ellátásban.
Mint kifejtették: az új rehabilitációs nappali ellátási forma bevezetésével megcélzott szolgáltatói kör “elsősorban az uniós pályázati forrásokból rehabilitációs szolgáltatás-fejlesztés keretében várhatóan 2013-2014-ben megvalósuló, a mozgásszervi, neurológiai és egyéb, nem a mozgással összefüggésben kialakult problémák rehabilitációját együttesen magában foglaló úgynevezett neuromuszkuloszkeletális, valamint a kardiológiai ambuláns rehabilitációs ellátások”. Másrészt “a stroke rehabilitációs program tekintetében a fekvőbeteg-szakellátási háttérrel rendelkező, jelenleg mozgásszervi vagy neurológia profillal működő nappali kórházak, valamint a 2007-2008. évi uniós forrásból megvalósuló járóbeteg-szakellátás fejlesztések keretében megépült új nappali ellátási egységek”.
Az ellátás dokumentálása a fekvőbeteg-szakellátás szabályai szerint történik, amelyet várhatóan január végén, vagy február elején megjelenő besorolási szabályokban részleteznek – olvasható az államtitkárság válaszában.

Forrás:MTI