Szájüregi rák: Magyarországon a legrosszabb a helyzet az EU-n belül

Magyarországon a férfiak körében a szájüregi rák a harmadik leggyakoribb halálok, s ezzel itt a legrosszabb a helyzet az Európai Unió tagállamai közül – mondta Redl Pál tanszékvezető egyetemi docens, a XV. Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Kongresszus szervezőbizottságának elnöke csütörtökön Debrecenben.

A megbetegedések száma az elmúlt 35 évben megötszöröződött, kiváltó oka pedig elsődlegesen a dohányzás és az alkoholfogyasztás – ismertette a kongresszus nyitónapjának szünetében tartott sajtótájékoztatón.
Elmondta, hogy a háromnapos tudományos rendezvényen a szakemberek megvitatják az arc- és állcsontsebészet aktuális kérdéseit, áttekintik a traumatológia, az onkológia, a helyreállító sebészet, valamint az implantológia legújabb eredményeit, a határterületi szakmák közül pedig az idegsebészeti együttműködés lehetőségeit veszik számba.
A kongresszusra Ausztriából, Németországból, Romániából, Olaszországból, Ukrajnából, Egyiptomból és Izraelből is érkeztek szakemberek – tájékoztatott Redl Pál.
Paragh György egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) elnöke a kongresszus megnyitóján elmondta: az integrált gyermek fej-nyaksebészeti ellátás sokat fejlődött a DEOEC-ben.
A 11,8 milliárd forintból az Európai Unió támogatásával megvalósuló debreceni egészségközpont fejlesztési projekt részeként megteremtették a fogyatékossággal élő gyermekek fogászati, fej-nyaksebészeti, arc-állcsontsebészeti ellátásának infrastrukturális feltételeit, létrehozták a gyermekek ellátására szakosodott arc-állcsont és szájsebészeti egységet, ami lehetőséget ad a különböző veleszületett és szerzett rendellenességek regionális és országos ellátásának javítására, új eljárások bevezetésére – mondta a centrumelnök.

(MTI)