A kérdés milyen f?zési fortéllyal lehet mell?zni/csökkenteni a sóbevitelt. A kutatás azt mutatja sokkal könnyebb csökkenteni a sóbevitelt ha megmutatják az embereknek hogyan lehet inkább gyógynövények és f?szerek segítségével ízesíteni az ételeket. A váltással pedig sokféle egészségügyi problémát lehetne csökkenteni amelyek a túlzott nátriumbevitellel vannak összefüggésben.
A kutatás els? fázisában az 55 önkéntes a kutatók által összeállított nátriumban szegény étrendet fogyasztotta. A nátrium f? forrása az ételekben lev? só volt.
A második fázisban húszan egy különleges kurzuson vettek részt aminek az volt a célja hogy a napi nátrium bevitelt 1500 mg/nap mennyiségre csökkentsék, és az ételek ízesítésére inkább gyógynövényeket és f?szereket használjanak.
A részt vev?k másik felét úgymond magukra hagyták, hogy szintén próbálják meg csökkenteni az elfogyasztott só mennyiségét segítség nélkül a saját belátásuk szerint .
A részt vev?k többségének már volt valamilyen egészségügyi problémája:60%-ának magas volt a vérnyomása, 18%-uk pedig cukorbeteg volt.
A kutatás els? fázisában -amikor a kutatók által összeállított étrendet kapta mindenki- a napi nátrium bevitel 3450 mg-ról 1656 mg-ra csökkent.
A második fázisban nem sikerült megtartani az alacsony szintet, mindkét csoportban növekedett a nátrium bevitel,de a gyógynövényekkel és f?szerekkel ízesít? csoport még így is kb. napi 1000 mg-mal kevesebb nátriumot fogyasztott mint a másik csoport.
A képzésben részt vev?k csupán probléma megoldó stratégiákat tanultak. Nem kaptak konkrét recepteket inkább csak útmutatást, hogy a saját szájuk íze szerint próbálkozzanak az ízesítéssel, természetesen só helyett f?szerekkel.
A képlet nagyon egyszer?nek t?nik: több f?szer/gyógynövény=kevesebb só.
Forrás: ScienceDaily
Aki szeretne otthon f?szersót készíteni ITT talál egy rövid útmutatót.