A kérdés milyen főzési fortéllyal lehet mellőzni/csökkenteni a sóbevitelt. A kutatás azt mutatja sokkal könnyebb csökkenteni a sóbevitelt ha megmutatják az embereknek hogyan lehet inkább gyógynövények és fűszerek segítségével ízesíteni az ételeket. A váltással pedig sokféle egészségügyi problémát lehetne csökkenteni amelyek a túlzott nátriumbevitellel vannak összefüggésben.
A kutatás első fázisában az 55 önkéntes a kutatók által összeállított nátriumban szegény étrendet fogyasztotta. A nátrium fő forrása az ételekben levő só volt.
A második fázisban húszan egy különleges kurzuson vettek részt aminek az volt a célja hogy a napi nátrium bevitelt 1500 mg/nap mennyiségre csökkentsék, és az ételek ízesítésére inkább gyógynövényeket és fűszereket használjanak.
A résztvevők másik felét úgymond magukra hagyták, hogy szintén próbálják meg csökkenteni az elfogyasztott só mennyiségét segítség nélkül a saját belátásuk szerint .
A résztvevők többségének már volt valamilyen egészségügyi problémája:60%-ának magas volt a vérnyomása, 18%-uk pedig cukorbeteg volt.
A kutatás első fázisában -amikor a kutatók által összeállított étrendet kapta mindenki- a napi nátrium bevitel 3450 mg-ról 1656 mg-ra csökkent.
A második fázisban nem sikerült megtartani az alacsony szintet, mindkét csoportban növekedett a nátrium bevitel,de a gyógynövényekkel és fűszerekkel ízesítő csoport még így is kb. napi 1000 mg-mal kevesebb nátriumot fogyasztott mint a másik csoport.
A képzésben résztvevők csupán probléma megoldó stratégiákat tanultak. Nem kaptak konkrét recepteket inkább csak útmutatást, hogy a saját szájuk íze szerint próbálkozzanak az ízesítéssel, természetesen só helyett fűszerekkel.
A képlet nagyon egyszerűnek tűnik: több fűszer/gyógynövény=kevesebb só.
Forrás: ScienceDaily
Aki szeretne otthon fűszersót készíteni ITT talál egy rövid útmutatót.