A rozmaring illóolaj felerősíti az idősek memóriáját

A 65 év felettieknek javítja a rozmaringolaj az emlékezetét: időre elvégzik a maguk elé tűzött feladatot, például időben feladják a levelet, nem felejtik el a megnézni szándékozott tévéműsor időpontjában bekapcsolni a televíziót, vagy éppen bevenni a gyógyszert.

A Northumbria Egyetem kutatói a Brit Pszichológiai Társaság éves konferenciáján számoltak be kísérletükről.

„Ebben a kutatásban a prospektív (jövőre vonatkozó) memóriára fókuszáltunk, amibe beletartozik az a képesség, hogy emlékezünk olyan eseményekre, amelyek a jövőben fognak bekövetkezni, emlékezünk egy bizonyos időben elvégzendő feladatokra. Ez rendkívül fontos mindennapi tevékenységünk során. Például, amikor nem szabad elfelejteni bevenni a gyógyszert egy bizonyos időben vagy éppen feladni egy levelet” – magyarázza Lauren Bussey.

A kísérlet céljára szolgáló helyiségben rozmaring és levendula olajat permeteztek szét a levegőben: mindössze négy cseppet beletéve a szellőzőberendezésbe, és a kísérlet kezdete előtt öt percen át járatva a ventilátort.

Az összesen 150 főt kitevő résztvevő-sereget két csoportra osztották, az egyik csoportot a rozmaring-levendula illatú helyiségbe, a másikat egy nem illatosított helyiségbe vezették be.

Ezután megkezdődött a kísérlet. Emlékezetükre bízták egy üzenet meghatározott időben való átadását és egyik feladatról egy másikra váltást, amikor valamely speciális esemény bekövetkezik.

Ezek a feladatok a prospektív memóriának kétféle elemét tartalmazták: az időre alapozott és az eseményre alapozott emlékezetet. Az elsőre példa a tévéműsor, ami meghatározott időben következik be, a másodikra a levél feladása, miután megtekintettük a levélszekrény tartalmát.

A résztvevők hangulatát is értékelték, a teszt elvégzése előtt is, után is, mindkét teremben.

Az eredmények elemzése után kiderült, hogy a rozmaring aromaolaj lényegesen javította a prospektív memóriát – összehasonlítva a rozmaringillatú teremben lévők teljesítményét az illatosítatlan teremben elhelyezettekével.

Hangulati szempontból, a rozmaring olaj jelentősen növelte az éberségüket, a levendula fokozta a nyugodtságukat és elégedettségüket – szemben a nem illatosított teremben lévőkkel.

„Ezek az eredmények megerősítik az előző kutatások eredményeit, a rozmaring illóolaj felerősíti a kognitív funkciókat az egészséges felnőttekben. Első ízben próbáltuk ki a rozmaring illóolajat egészséges, 65 éven felüli felnőtteken. További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megismerjük ezeknek az illóolajoknak a lehetséges hatását olyan körülmények között, amikor egy életen át alkalmazzák őket” – foglalta össze Lauren Bussey.

Forrás:Független.hu