Az eredetileg vadon él? rooibos növény egy kizárólag Dél-Afrikában, a nyugat-fokföldi Cedarberg hegység környékén ?shonos cserjeféle. A növényt a Khoi Khoi törzs több száz éve használja üdít?ital és színez?anyag el?állítására. Az ?slakosok eredetileg a sziklákon zúzták össze a kézzel leszüretelt növényt, majd száradni hagyták.
A növény változékony alakú akár 2 méter magasra is megnöv? cserje. A fiatal ágak gyakran vöröses szín?ek, levelei zöld szín?ek t?szer?ek 15-60 mm hosszúak, és legfeljebb körülbelül 1 mm vastagok. Szár nélküliek és s?r? csomókban állnak. Sárga virágai tavasztól nyár elejéig virágoznak, magányosak vagy s?r? fürtökben állnak. Kis lándzsa alakú hüvelytermésében 1 vagy 2 magot érlel.
Bár az Aspalathus nemzetségbe több mutatós növény tartozik, mégis ritkán termesztik kertekben. Ez valószín?leg annak köszönhet?, hogy nehezen szaporítható vet?magról vagy dugványok segítségével és nehéz az optimális növekedési feltételeket biztosítani a növények számára. A teát a nemzetség tagjai közül Aspalathus linearis levelib?l és ágaiból készítik.
Mivel nagy a kereslet a rooibos tea iránt ma már nem a vadon term? term? növényeket szüretelik hanem ültetvényeket hoztak létre.
Általában a gazdák a magvakat februárban-márciusban vetik el, majd a növényeket átültetik és kb. 12-18 hónapos korukban elkezdhetik a szüretelést. A rooibos tea betakarítása hagyományos és környezetbarát módon történik. Csak a fiatal ágakat vágják le, az id?sebb ágak pedig tovább növekedhetnek minden évben. Az ágakat a feldolgozóhelyre szállítják ahol a finom ágakat apróra vágják és megtörik hogy elkezd?dhessenek azok a fontos kémiai reakciók amelyeknek eredményeképpen a tea megkapja jellegzetes színét és ízét. Az összetört darabokat megnedvesítik és szell?ztetik majd hagyják a dolgokat menni a saját útjukon. Amikor a fermentálódás folyamata lezajlik t?z? napon megszárítják a teát. A végeredmény egy coffeinmentes és alacsony tannintartalmú tea ,amelynek íze kellemesebb mint a teáé általában, antioxidáns tartalma viszont kiemelked?en (? ) magas.
A növényeket legfeljebb öt évig szüretelik, majd kihúzzák a földb?l és új ültetvényt létesítenek.
Mi található a teában
Az elkészített csésze teánkban (egy teáskanál tea/csésze) 300 milligramm fehérje található ezen kív?l réz, fluorid és mangán, valamint kalcium, vas, kálium, magnézium, nátrium, foszfát, cink és C-vitamin . Illó olajának f? komponense a guajakol, a damascenone, a geranylacetát, és a tea gazdag bioflavonoidokban és polifenolokban.
A növény f? bioaktív anyagai ahogy már megszokhattuk a bioflavonoidok. Ebben a teában azonban van néhány ,amelyek kevésbé ismertek ritkán vagy egyáltalán nem fordulnak el? más növényben és nagy aktivitással bírnak. Ezek az aspalathin, nothofagin, orientin, isoorientin. Ezeket a f? hatóanyagokat szokás a vörös tea pozitív hatásaiért felel?ssé tenni. Azért említsük meg azokat is amelyek inkább ismertek számunkra , a quercetin, luteolin, aesculentin, apigenin. Ezeken kívül még vagy tízféle kevésbé ismert nev? növényi anyag is hozzájárul a rooibos tea hatásához.
A növény tehát alapállapotban nagy mennyiségben tartalmaz az emberi szervezet számára el?nyös hatású anyagokat. Aztán történik valami amit?l a teában lev? f? hatóanyagok nagy része elveszik: a fermetálás. Ha összehasonlítjuk a zöld /nem kezelt / tea hatóanyagmennyiségeit a fermentált vörös tea hatóanyagtartalmával azonnal világos lesz a különbség.
Az enzimatikus és kémiai folyamatok hatására egy tanulmány szerint a polifenolok mennyisége 41,2%-ról 29,7%-ra, a flavonoidok koncentrációja 28,1%-ról 18,8%-ra csökken és a nem flavonoid típusú hatóanyagok koncentrációja is 2% -kal kevesebb ha összehasonlítjuk a kezeletlen tea és a fermentált tea hatóanyag tartalmát. Ha ezt a csökkenést a f? hatóanyagnak tekintett néhány anyag vonatkozásában is megnézzük igen elszomorító eredményt kapunk. Aspalathin esetében a fermentált teában található mennyiség 9.68+/-1.78% -ról 0.
A zöld levelekb?l és a kéregb?l kapunk egy kellemes édeskés íz? vörös teát, de közben elveszítjük a hatóanyagok egy részét. A kapott ital már tényleg csak élvezeti teának jó. Valóban így van ez?
Ha a növény összetev?it nézzük széleskör? antioxidáns, gyulladásgátló, rákellenes, antimikrobiális és vírusellenes tulajdonságokat társíthatnánk a teához-ha natív formában fogyaszthatnánk. Az interneten rengeteg pozitívnál pozitívabb hatást tulajdonítanak a rooibos tea fogyasztásának de a legtöbb nem veszi figyelembe a fermentálás folyamán elvesztett hatóanyagot, vagy a kutatást nem embereken végezték és ennél is többször a mindennapi esetben elfogyasztott teában nincs akkora hatóanyag mennyiség amely elég lenne a megfelel? hatás kiváltásához.
Mi az ami mégis elmondható
–Napi hat csésze hagyományosan erjesztett rooibos tea elfogyasztása csökkentette a vér összkoleszterin szintjét, a triglicerid szintjét és LDL-koleszterin szintjét, viszont növeli a HDL-koleszterin-szintet-ez a hatás igazolható
– bár maga a rooibos tea kivonat olyan hatással rendelkezik mint az ACE inhibitornak nevezett gyógyszerek ,ezt a hatást a tea napi normál fogyasztásával (kb. 400 ml) nem lehet elérni
– bár bizonyított HIV -ellenes hatása van, ezt vizes kivonatával nem lehet kiváltani, valószín?leg vízben nem (csak lúgokban ) oldódó hatóanyag hordozza ezt az aktivitást.
-csak igen kis mértékben befolyásolja a vércukor szintet
-másik mechanizmussal növeli az inzulin elválasztást, de sajnos a tea fogyasztásával elérhet? koncentráció ehhez sem elég.
-a vér gyulladásos markereiben nem észlelhet? változás a rooibos tea fogyasztásakor tehát nagy lépték? gyulladáscsökkent? hatást sem várhatunk t?le
-és az állandóan emlegetett antioxidáns tulajdonság: fogyasztása nem növeli meg a vérplazma antioxidáns kapacitását.
-egyes esetekben (napi hat csésze hagyományos rooibos tea fogyasztás) immunmoduláló hatása kimutatható
A rooibos tea ennek ellenére hazájában nagy gazdasági értéket képvisel. Az ?slakosok által használt tea jelenleg is nagy népszer?ségnek örvend és már elterjedt az egész világon. Úgy ítélik meg ez egy egészséges, koffein-mentes, alacsony tannintartalmú és anti-oxidánsokban gazdag tea. Nemcsak mint élvezeti teát, hanem mint gyógyteát is használják, valamint kozmetikai termékek és fogyókúrás termékek összetev?jeként, mint ízesít? anyagot sütéshez, f?zéshez, készítenek bel?le koktélokat és itatják csecsem?kkel, akik hajlamosak a kólikára.
A fentiekb?l megint lesz?rhet? egy tanulság: Van egy igen kellemes íz?, koffeinmentes és alacsony csersavtartalmú teánk amelyr?l az els? leírások alapján azt mondhatnánk a benne lev? hatóanyagoknak köszönhet?en napi fogyasztásával csodálatos egészségügyi hatást biztosíthatunk magunknak. Viszont néhány hatóanyag ami kezdetben még megvolt áldozatul esett annak, hogy finom élvezeti teát hozzunk létre, vagy a napi normális mennyiség? fogyasztás még nem elegend? a hatás kiváltásához.A hatóanyagok további kutatása hozhat még eredményeket, és a fogyasztás formáján is lehet változtatni.
/A tea néhány mérhet? tulajdonságát ( magas antioxidáns tartalma miatt ) általában a zöld teával szokás összehasonlítani. A nálunk kapható fermentált tea hatékonysága alatta marad a kezeletlen zöld tea hatékonyságának, vagy kb. azonos szinten teljesít vele./