Plusz egy környezeti ártalom: ultrahang !

Érzett-e már émelygést vagy hirtelen fejfájást amíg a vonatra várt, esetleg bevásárlás közben? Sokféle magyarázata lehet a hirtelen tünetnek, de az egyik azok közül biztosan az ultrahang.
Számos alkalommal ki vagyunk téve az igen nagy frekvenciájú ultrahang (VHF) és az ultrahang (US) káros hatásának, miközben fogalmunk sincs róla.

A University of Southampton professzora, Tim Leighton szerint azt az előírást, amely szerint az embert nem szabad kitenni 20 kilohertznél nagyobb ultrahangnak, ami a legmagasabb hang, amit ember hallani képes, csak a munkahelyeken lehet alkalmazni. A dolgozók itt tudatában vannak, hogy ultrahang expozíciónak vannak kitéve, és tudnak megfelelően védekezni.

Az ultrahang-expozíció kockáztatja az emberek egészségét, mondják a kutatók. Okozhat fejfájást, émelygést, szédülést, migrént és fülcsengést (tinnituszt), ahogy arról a fúrógépek, ipari tisztítóberendezések mellett dolgozók beszámoltak.

„A jelenlegi előírás is ideiglenes: tudatában voltak a 40 évvel ezelőtti kutatók, akik összegyűjtötték hozzá a – nem elégséges – bizonyítékot, hogy majd egyszer ezt az előírást véglegesíteni kell, de nekik csak egy ideiglenes előírásra futotta” – jegyezte meg Leighton professzor.

„Ez a figyelmeztetés a vezérfonal hiányosságáról azonban feledésbe merült, amikor szabályozó testületek kiadtak egy ‘új’ vezérfonalat, amelyik nem volt több, mint a korábbi előírás vagy vezérfonal megismétlése. Amivel a szakmai egyetértés benyomását keltették – hamisan.”

Az ultrahang-szint több középületben is 20 kHz fölött van, mondják a kutatók.

A kísérletek okostelefon és tablet segítségével folytak, amelyeken a mikrofonról leolvasott hangfrekvenciákat vizuálisan megjelenítették.

Sokféle középületben felvették a hangfrekvenciákat: vasútállomásokon, könyvtárakban, múzeumokban, iskolákban, sportstadionokban, olyan helyeken, ahonnan előzőleg már érkeztek panaszok, amelyeket az ultrahangokkal kapcsolatba lehetett hozni.

Leighton professzor megjegyezte, hogy egy sor ultrahang-forrás van a középületekben, egyebek közt a megafonok – a hangszórók.
Az épületek a felmérés közben is tele voltak emberekkel, mondta.
A felvett adatok szerint az épületeket megtöltő embertömeg ki volt téve 20 kilohertz fölötti VHF vagy ultrahang-szintnek, ami a professzor szerint már közegészségügyi aggályokat vet fel.

„Noha még most is elégtelenek a bizonyítékok annak kijelentésére, hogy mekkora expozíció káros az ultrahangból az egészségre, az ultrahangoktól szenvedőknek tudniuk kell tüneteik valódi okáról” – jelentette ki a professzor.

A jelenlegi kutatás egyébként kimutatta, hogy „húszból egy 40-49 éves személy a maga legalább 20 decibeles hallásküszöbével érzékenyebb a 20 kilohertzre, mint az átlagos 30-39 éves.”

A levegőben terjedő ultrahangok egészség-következményeinek kivizsgálására további kutatásokra van szükség, állapította meg Leighton professzor, és természetesen a középületek ultrahang-expozíciójára is kell vezérfonalat összeállítani.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/305366.php  Független.hu