A piros szőlő és a vörösbor véd a leégéstől

Számos más jó tulajdonsága mellett spanyol kutatók szerint a sz?l? és a bel?le készült vörösbor véd a napégés ellen is. Egy friss statisztika szerint a huszonéves n?k többsége szerint szebb a napbarnította b?r a fehérnél. A megkérdezettek általában azt is tudták, hogy az er?s napozás jelent?sen fokozza a kés?bbi b?rdaganatok kockázatát, s?t 50 százalékuk ismer is olyasvalakit, aki ebben a betegségben szenved.

Marta Cascante, a Barcelonai Egyetem biokémikusa és munkacsoportja igazolta, hogy a sz?l?ben lév? flavonoidok csökkenthetik a napsütés okozta károsodás kockázatát. A napsütés ultraibolya sugárzása nemcsak a b?r leégését idézi el?, de testünk kültakarójának egyes rétegeit fokozottan öregíti és fontos szerepet játszik a b?r rosszindulatú daganatainak el?idézésében.

Az UV-sugárzás a b?rben reaktív oxigéngyököket tesz aktívvá, melyek ott nagy zsírmolekulákat oxidálnak, és ez a folyamat enzimeket (jNK, p38MAPK) ingerel, melyek a kutatók szerint a sejtek halálát okozzák. A vízparton napozók nem is tudják, milyen bonyolult biokémiai folyamatok indulnak el a b?rükben.
A spanyol munkacsoport tagjai a sz?l?b?l és borból olyan kémiai anyagokat (polifenolok) vontak ki, melyek csökkentik az oxigéngyökök megjelenését. Ennek eredményeként az UV-sugárzás következményei laboratóriumi körülmények a b?rsejtekben lassabban és kisebb mértékben keletkeznek.
A kutatók szerint a sz?l?ben található véd? anyagokat várhatóan nagyobb mennyiségben használja a gyógyszeripar és a kozmetika, a további vizsgálatok pedig segítik ennek a biokémiai folyamatnak a megértését.

Forrás: MTI