Paradicsomlé kontra energia italok

Felejtsd el az energiaitalokat-a paradicsomlé állít talpra egy kemény edzés után! A benne lev? létfontosságú  kémiai anyagok segítenek az izmoknak regenerálódni , a vércukorszint hamarabb helyre áll,a likopinnak nevezett vegyület pedig segíti a folyamatot.

Számos egészségügyi kutató kísérte figyelemmel 15 sportoló edzéseit Görögországban. A két hónapos periódus alatt mérték az életfolyamatokat az edzés el?tt ,alatt ,és után.Kilenc sportoló paradicsomlevet fogyasztott ez id? alatt ,a többiek a szokásos szénsavas energia italokkal próbálták pótolni az elfogyasztott energiát.

A paradicsomlé csoportban gyorsabb volt az izmok regenerálódása és a vércukor szint is gyorsabban állt helyre a meger?ltet? mozgás után.

A likopinról amely a mély vörös szint adja ,és az antioxidánsoknak nevezett anyagokról ,amelyek a paradicsomban vannak ,már régóta elfogadott hogy segítenek a szívbetegségek ,és a rák elleni harcba.Akik a mediterrán étrend szerint étkeznek talán a paradicsom miatt is egészségesebbek?

Ebben a legfrissebb tanulmányban a káros enzimek és fehérjék szintje ,amelyek károsítják az izmokat és az agyat, gyorsabban visszatért a normál tartományba egy kis paradicsomlé hatására. A kutatók szerint a paradicsomlé annyira hatékony ,hogy az egyes emberekben meglév? káros fehérjék magasabb szintjét csupán két hónap alatt képes lenne rendezni.A kutatások részletes leírása a Food and Chemical Toxicology cím? folyóiratban jelent meg.

A kutatások egy korábbi svéd vizsgálat megállapításait er?sítették meg ,amely szerint a  paradicsomlé jelent?sen csökkentette az edzések után fellép? oxidatív stresszt.80 egészséges önkéntes 20 percig a maximális pulzusszám 80% -át elér? intenzitású edzést végzett.Az edzés után  mérték a vérükben a 8-oxodG nev? anyag szintjét ,amely az oxidatív stressz markerjének tekinthet?.Ez akkor fordul el? nagy mennyiségben kémiai reakciók eredményeképpen  vérben ,amikor  oxigénben dús molekulák támadják meg a szöveteket ,és maradandó károsodásokat okoznak,  amelyek szerepet játszanak sokféle betegség kialakulásában.A kísérlet öt hete alatt ,azoknál akik paradicsomlevet fogyasztottak kevésbé volt mérhet? ez az oxidatív károsodás.