Felejtsd el az energiaitalokat-a paradicsomlé állít talpra egy kemény edzés után! A benne levő létfontosságú kémiai anyagok segítenek az izmoknak regenerálódni , a vércukorszint hamarabb helyre áll,a likopinnak nevezett vegyület pedig segíti a folyamatot.
Számos egészségügyi kutató kísérte figyelemmel 15 sportoló edzéseit Görögországban. A két hónapos periódus alatt mérték az életfolyamatokat az edzés előtt ,alatt ,és után.Kilenc sportoló paradicsomlevet fogyasztott ez idő alatt ,a többiek a szokásos szénsavas energia italokkal próbálták pótolni az elfogyasztott energiát.
A paradicsomlé csoportban gyorsabb volt az izmok regenerálódása és a vércukor szint is gyorsabban állt helyre a megerőltető mozgás után.
A likopinról amely a mély vörös szint adja ,és az antioxidánsoknak nevezett anyagokról ,amelyek a paradicsomban vannak ,már régóta elfogadott hogy segítenek a szívbetegségek ,és a rák elleni harcba.Akik a mediterrán étrend szerint étkeznek talán a paradicsom miatt is egészségesebbek?
Ebben a legfrissebb tanulmányban a káros enzimek és fehérjék szintje ,amelyek károsítják az izmokat és az agyat, gyorsabban visszatért a normál tartományba egy kis paradicsomlé hatására. A kutatók szerint a paradicsomlé annyira hatékony ,hogy az egyes emberekben meglévő káros fehérjék magasabb szintjét csupán két hónap alatt képes lenne rendezni.A kutatások részletes leírása a Food and Chemical Toxicology című folyóiratban jelent meg.
A kutatások egy korábbi svéd vizsgálat megállapításait erősítették meg ,amely szerint a paradicsomlé jelentősen csökkentette az edzések után fellépő oxidatív stresszt.80 egészséges önkéntes 20 percig a maximális pulzusszám 80% -át elérő intenzitású edzést végzett.Az edzés után mérték a vérükben a 8-oxodG nevű anyag szintjét ,amely az oxidatív stressz markerjének tekinthető. Ez akkor fordul elő nagy mennyiségben kémiai reakciók eredményeképpen vérben ,amikor oxigénben dús molekulák támadják meg a szöveteket ,és maradandó károsodásokat okoznak, amelyek szerepet játszanak sokféle betegség kialakulásában.A kísérlet öt hete alatt ,azoknál akik paradicsomlevet fogyasztottak kevésbé volt mérhető ez az oxidatív károsodás.