Öt érv az olvasás mellett

A Yale Egyetem Közegészségtani Intézete vezetett egy kutatást, amely kiderítette, hogy azok az emberek, akik legalább heti három és fél órát töltenek olvasással, 23 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg 12 éven belül, szemben az olvasást hanyagolókkal.

Az előző kutatásokra hivatkoznak a kutatók, amelyek megállapították, hogy az olvasás növeli az agysejtek közötti kapcsolatokat, ezzel csökkenti az idegrendszeri degenerációs folyamatokat, amelyek megrövidíthetik az életet.

Az olvasás melletti öt érv:

Az olvasás hatékonyan csökkenti a stresszt

A stresszről a tudósok azt tartják, hogy körülbelül 60 százalékkal járul hozzá mindegyik emberi megbetegedéshez, 50 százalékkal növeli a sztrók kockázatát és 40 százalékkal a szívbetegségét.

A mindennapi életből lehetetlen teljesen száműzni a stresszt, de vannak olyan tevékenységek, amelyek csökkenteni tudják.

Az olvasás az egyik ilyen stratégia.

Egy 2009-es kutatás szerint (University of Sussex) az olvasás 68 százalékkal tudja csökkenteni a stressz szintjét, ami több mint amennyivel a zene vagy egy séta megnyugtat bennünket.

Dr. David Lewis neuropszichológus úgy találta, hogy azoknak, akik akár csak 6 percre elmerülnek az olvasásban – legyen az újság vagy könyv -, lassul a szívverésük és csökken az izomfeszültségük.

„Nem lényeges, mit olvas az illető, elmerülve egy könyvben, megszabadul a hétköznapi gondoktól és bosszúságoktól, és a szerző képzeletvilágában jár. Ez több, mint egyszerű szórakozás, aktív részvétel, mert a nyomtatott betűk az olvasó kreativitását keltik életre, és az illető megváltozott tudatállapotba kerül.

„Eddig is elismerték az olvasás előnyeit, de fontos hozzátenni azt a hasznot is, amelyet személyes egészségünkért és jó közérzetünkért tenni képes.”

–Az olvasás lassítja a kognitív hanyatlást

Ahogy öregszünk, lassabban működik az agyunk, és amit valaha könnyűnek találtunk: felidézni egy nevet, egy házszámot, gondot okoz.

Az olvasás megelőzheti a kognitív hanyatlást.

Egy 2013-as kutatás (Rush University, Chicago) ezt bizonyította.

Háromszáz idős emberrel (89 év átlagéletkor) memória- és tanulási teszteket töltettek ki, plusz egy kérdőívet: milyen mentális tevékenységet végzetek gyerekkorukban, felnőttkorukban, illetve öregkorukban.

Haláluk után az agyukat felboncolva kiderült, hogy az olvasással, írással és más, mentálisan stimuláló tevékenységgel foglalkozó emberek agyában kevesebb volt a demenciára – elbutulásra – utaló jel: sérülés, plakk.

„Ezen az alapon, nem lehet eléggé magasra értékelni az olyan hétköznapi tevékenységek hatását, mint az olvasás vagy írás.”

–Az olvasás javítja az alvást

Most, amikor az okostelefon lett a hálótársunk, és még villanyoltás előtt egy pillantást vetünk a Facebookra, amivel egy kutatás szerint az alvásunk minőségét rontjuk, ez nagy szó. Egy ez évben, a Social Science & Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint, ha elalvás előtt használjuk az okostelefonunkat, rövidebb lesz az alvásidőnk és rosszabb az alvásunk minősége.

Ez a hatás a telefonból kisugárzó fénnyel van összefüggésben, ami csökkenti a melatonintermelést azt agyban. Egy könyv olvasása megkönnyíti az elalvást – az átmenetet az ébrenlét és az álmosság között.

–Az olvasás fejleszti a társas képességeinket

Bár sok ember arra használja a könyvet, hogy megszökjön a valódi világból, a kutatások mégis azt mutatják, hogy ez nem akadálya a társas képességek fejlesztésének.

Egy 2013-as kutatás, a Science folyóiratban, például úgy találta, hogy az ember, aki regényeket olvas, jobban bele tudja élni magát más emberek lelkivilágába, jobban megérti, hogy más embernek más hiedelmei, vágyai és gondolatai lehetnek. A regényeket olvasó ember magasabb pontszámot ér el az empátia-teszten.

Ez utóbbi tanulmány szerzője, Keith Oatley (University of Toronto, Kanada) azt állítja, hogy a regény lehetőséget ad arra, hogy a benne szereplő figurák iránti empátia a realitás világában is empátiát váltson ki más emberek iránt.

„Az emberi lény legfontosabb jellemzője a társas lét” – jegyzi meg Oatley. „Emberivé az tesz bennünket, hogy társas kapcsolatokat létesítünk más emberekkel: vannak barátaink, szerelmünk, gyermekeink. A regény, a fikció felfokozza ezeket az érzéseket, megérteti velünk társas tapasztalatainkat.”

–Az olvasás fejleszti az intelligenciánkat

A kutatások azt mutatják, hogy az olvasás növeli az egyén szókészletét – ami kapcsolatban van a magasabb intelligenciaszinttel.

Egy 2014-es kutatás (University of Edinburgh, U.K.) kimutatta, hogy a 7 éves korban jobban olvasó gyerekek jobban teljesítettek az IQ teszten.

Független.hu