Orvosi füstike – A föld gyógyító füstje

Az orvosi füstike növénytani neve Fumaria officinalis L, ami a latin fumes terrae, azaz a „föld füstje” elnevezésből ered. Az ókori görögök valószínűleg a növény megjelenése alapján nevezték el, hiszen a szürkés levelű füstikékkel borított mező távolról szemlélve azt a benyomást kelti, mintha füstölne a földfelszín. Erre utal a gyógynövény földifüst népies elnevezése is.

A füstikének, néhány hűvösebb területet leszámítva, sikerült belaknia szinte az egész bolygót. Gyorsan és sűrűn benövi a romlerakókat, a mezőket, az elhanyagolt kerteket és parkokat. A hegyvidékeken kívül mindenhol megtalálható, mert a napos, laza talajú élőhelyeket kedveli.

NEMCSAK GYOM

Az orvosi füstike 10-40 cm hosszú kúszószárú, vagy felemelkedő-, esetleg heverőszárú, egynyári növény. Belül üreges, dúsan elágazó, levélnyeles, kétszeresen szárnyaltan összetett levelekkel borított növény. Leveleit vékony viaszréteg fedi. Ez adja a növény szürkéskék, “füstös” színét. A Föld északi féltekéjén májustól szeptemberig, 10-40 egyszerű virágból álló fürtvirágzattal virágzik. Két csészelevele gyorsan lehullik, rózsaszínes, olykor bíborvörös csúcspártája kb. 1 cm hosszú. Beporzás után hosszú kocsányain apró, egymagvas kaszattermései keletkeznek. Magjai (akár ezer) áttelelnek, és tavasszal, vagy csak néhány évvel később csíráznak ki. A füstike, ha nem figyelünk rá, igen nehezen kiirtható gyomnövénnyé válhat.

Korábban a füstike festőnövényként is használatos volt, segítségével színezték a gyapjút sárga színűre. A füstikében található fumársavat savszabályozóként és aromaadalékként hasznosítja az élelmiszeripar (E297). Sokféle értékes alkaloidot tartalmaz: fumarin, protopin, kriptopin, stb. Emellett cserzőanyagokat, flavonoidokat (izokvercitrin, rutin), szerves savakat (kumarinsav, kávésav stb.) keserű anyagokat, gyantát, ásványi anyagokat és egy kevés illóolajat. Tudományosan igazolt epeelválasztást segítő és görcsoldó hatása, ezért emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is kiválóan alkalmazható.

Gyűjtéskor az egész növény szárát óvatosan szárítjuk, jól zárható edényekben tároljuk, esetleg azonnal tinktúrát készítünk belőle.

IGEN HATÉKONY

Az orvosi füstike gyógyászati célokra történő felhasználásáról szóló, első írásos emlékek az ókorból származnak. A füstike széles körben ismert hatékonyságának és könnyű beszerezhetőségének köszönhetően a középkorban is az elterjedt gyógynövények közé tartozott. Gyakran használták ízületi gyulladás, sárgaság, sőt lepra gyógyítására is. Az orvosi füstike csökkenti a vérnyomást, enyhíti a migrénes fejfájást, javítja a véralvadást és a vérképzést. Támogatja a megfelelő bélmozgást, emésztésjavító, oldja a görcsöket székrekedés esetén, vizelethajtó, epehajtó és izzasztó hatású, így támogatja a vese és a máj működését, az egészséges anyagcserét és a szervezet méregtelenítését. A füstikéből készített főzetek, pakolások vagy fürdőadalékok formájában kiválóan alkalmazhatók bőrproblémák kezelésére: kiütések, ekcéma, akne, sömör, stb ellen. A füstikés ülőfürdő aranyér gyógyítására javallott.

CSAK ÓVATOSAN

Tekintettel a növény gazdag alkaloidtartalmára, fokozott elővigyázatossággal használjuk. Túladagolása légzési nehézségeket, rendszertelen pulzust,görcsöket és hasmenést idézhet elő. A humán gyógyászatban ezért óvatos ságra van szükség a belsőleg történő használat esetén. Állapotos és szoptató kismamáknak, valamint gyerekeknek le kell mondaniuk erről a gyógynövényről.
Füstike főzeten kívül létezik füstike por, kenőcs és krém, illetve tinktúra.

Írta: VLADIMÍR VONÁSEK
Szakmailag ellenőrizte, kiegészítette: NÉMETH IMRÉNÉ ÉVA fitoterapeuta, természetgyógyász, klubvezető, ENERGY Belvárosi klub