A neten többfelé is olvasgattam már az orgonaszörpről, de magam még eddig nem készítettem, és nem is ittam. Már nagyon vártam az idei orgonaszezont, hogy kipróbálhassam. Hála a korai tavasznak, idén előbb nyílott az orgona, mint általában.
Hozzávalók az orgonaszörphöz:
– 1.3 liter víz
– 1 kg kristálycukor
– egy nagy szatyor orgona lecsipegetett virágjai
– egy citrom leve, vagy egy kevéske citromsav
Orgonaszörp elkészítése:
Az interneten sokféle recept létezik, de ezeknek szinte mindegyikében magát a virágot is főzik a vízzel együtt. Ennek köszönhetőn a szép színért felelős részecskék károsodnak, és szörp sárgás színű lesz. Én nem vagyok híve a hosszas főzésnek, és azt szerettem volna, ha az orgona természetes színe visszaköszön a szörpben, ezért másképp készítettem.
Egy lábasba öntsük össze az adott mennyiségű vizet és cukrot. Tegyük tűzre, és főzzünk belőle szirupot. Ha kész, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a citromlevet vagy a citromsavat (én citromsavat használtam), majd jól keverjük el. Öntsük bele a virágokat, majd anélkül, hogy elkevernénk, fedjük le fedővel. A többi recept szerint a virággal is főzik, én nem tettem. Hagytam állni egy egész napot, majd másnap hidegen leszűrtem, és üvegekbe töltöttem. Az íze is nagyon jó, de a színe egyenesen varázslatos lett… 🙂
A citromsav (vagy citromlé) pedig azért kell bele, mert az segít kioldani a szirmokból a színanyagokat. És tényleg fontos, hogy miután levettük a tűzről, és már a virágok is benne vannak, többé már ne forraljuk fel, mert el fogja veszíteni a színét. Ezt jól megtanultam, miután tavaly a szép lilának induló levendulaszörpöm szűrés után felforraltam, és kisárgult. 🙁 Szóval nem kell agyonforralni )