A görögdinnyére eddig csak úgy gondoltunk mint hűsítő lédús gyümölcsre a hőség idején. De korántsem csak ennyi, a mindenre kiterjedő kutatások sok meglepő dolgot fedeztek fel benne.
Mi az ami újdonságnak számít
-A kutatások szerint a paradicsom mellett a görögdinnye foglalja el a második helyet a magas likopin tartalmú élelmiszerek között. A likopin egy karotinoid, amely igen fontos az egészség szempontjából és az eddig ismert jótékony hatása mellet több tudós azt gondolja a csontrendszernek is szüksége van rá.
-Az egészséges táplálkozással foglalkozókat egyre jobban izgatja a görögdinnye citrullin tartalma. A citrullin egy aminosav amely a vesében argininné (egy másik aminosavvá ) alakul. A görögdinnye húsa 250ml-enként kb. 250 milligramm citrullint tartalmaz. Amikor a szervezetben van elég arginin megnövekedik a véráramlás és egyéb pozítív hatások a szív- és érrendszerre nézve. Előzetes állatkísérletek alapján még az is kimondható ha nő a szervezet arginin tartalma ez megelőzheti a felesleges zsír felhalmozódását. A vizsgálatok ezt egy szöveti specifikus enzim aktivitásának blokkolásával bizonyítják.
-A citrullinnak a szervezetben van egy másik fontos szerepe is mégpedig az amelyet az urea-ciklusban tölt be. Az urea-ciklus segítségével távozik az ammónia a szervezetből. A májban igen nagy a citrullinkoncentráció a méregtelenítést elősegítendő. A másik fontos hely a citrullin számára az izmok, főleg valamilyen megterhelés után. Tejsav és ismét ammónia. A citrullin segít a fáradt izmok kitakarításában.
Az élelmiszerkutatók képesek voltak a görögdinnye különböző részeit külön -külön górcső alá venni attól függően, hogy az érintett terület a szár végi részen vagy a másik végén helyezkedik el, vagy az egész termés kellős közepén. És amit felfedeztek: lenyűgöző koncentrációk jobbnál jobb anyagokból az egész ‘fedélzeten’. Fenolos antioxidánsok, flavonoidok, likopin, C-vitamin. Az eloszlás némiképpen függött az egyes fajtáktól. Néhány fajtánál közvetlenül a héj alatti rész tartalmazta a legtöbb tápanyagot.
Még egy fontos tulajdonság:amikor a görögdinnye húsa az érés közben egyre sötétebb piros színt vesz fel bizonyos tápanyagok mennyisége ugrásszerűen megnő benne. Amikor fehér, a likopin és a béta-karotin tartalom még nulla, aztán ahogy a szín vált rózsaszínre és egyre sötétebb pirosra a két anyag tartalma ugrásszerűen növekszik egészen addig, amíg sötét vörösre vált a szín.
Hogyan foglalhatjuk össze a görögdinnye előnyeit az egészségünk szempontjából
A görögdinnye fenolos vegyületei – falvonoidok, triterpének, karotinoidok – gyulladást csökkentő és antioxidáns hatásúak. Míg a legtöbb gyümölcs a vöröses színt antocianin falvonoidoktól kapja a görögdinnye ebben különleges, mert likopint tartalmaz. A likopin antioxidáns és gyulladás csökkentő tulajdonságát már számos kísérlet igazolta. A vörös húsú fajták természetesen ebből a szempontból előnyben vannak.
Magas citrullin tartalmának köszönhető a szív-, és érrendszerre gyakorolt pozitív tulajdonsága, valamint az, hogy szinte „kimossa” a méreganyagokat. Talán a testsúly csökkentésére is alkalmas lenne ha egy szezonban nagyon sok görögdinnyét ennénk.
A fentieken kívül C-vitaminban gazdag, szívbarát kálium és magnézium forrás, oldható és oldhatatlan élelmi rostokat tartalmaz. Ez utóbbiak jótékony hatásával csak tetemes mennyiségű görögdinnye elfogyasztása után számolhatunk mivel a gyümölcs 90%-a azért víz.
Ne feledkezzünk meg a magokról sem. Nem érdemes kipiszkálni és kidobni. Vas, cink és protein található bennük . A vas és cink tartalom pedig meglepően aktív, a szervezet számára jól felhasználható annak ellenére hogy oxalatok ,és fitátok formájában van jelen.
És aki úgy dönt hogy a héját is elfogyasztja cukrozott vagy ecetes formában abban szintén megtalálja egészségre hasznos anyagokat. (Ilyenkor ajánlatos bio termesztésű gyümölcsöt keresni)
Forrás: whfoods. com