Nanoezüsttel a kórházi bakteriális fertőzések visszaszorításáért

A kórházi bakteriális fertőzések visszaszorítása a fő célja annak a projektnek, amely a Baross Gábor pályázati program keretein belül valósulhatott meg a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. által. A nanotechnológia segítségével – nanoezüsttel kezelve – az urológiai katéterek esetében 80 százalékos hatásfokkal szorították vissza a kórokozók terjedését – mondta a társaság igazgatóhelyettese, a miskolci részleg vezetője csütörtökön az MTI-nek.

nanosilverSlezsák István kifejtette: naponta hallani híreket kórházi fertőzésekről, és az volt a mozgatórugója ennek a pályázati projektnek, hogy a nanotechnológiával hadat üzenjenek a kórokozóknak.
A nanotechnológia alkalmazása másfél évtizede kezdődött, a kifejezés önmagában azt jelenti, hogy a méretek csökkentése az anyagok fizikai tulajdonságainak változásával jár együtt. Ebben a “nano” mérettartományban már másként viselkedik az anyag – magyarázta a szakember.
Mint mondta, a projekt célja a kórházi bakteriális fertőzések visszaszorítása ezüst nanorészecskék felvitelével, a nanorészecskékkel antibakteriális bevonatot visznek fel a katéterre, az így kezelt eszközök pedig már saját maguk “gyilkolják” a kórokozókat.
Rámutatott: azért is jelentős a projekt, illetve az elért eredmény, mert napjainkban az alkalmazott sterilizációs módszerek rendkívül drágák, “ha pedig kibontjuk a steril csomagolást, az anyag könnyen visszafertőződhet”. A nanoezüsttel bevont katéternek viszont baktériumölő tulajdonsága van, előállításának technológiáját egyébként szabadalmaztatták – hangsúlyozta.
Slezsák István kitért arra is, hogy a Bay Zoltán Nonprofit Kft. a kórházi fertőzések visszaszorításáról szóló pályázat vállalásával és sikeres kutatási és technológiai eredményeivel az egészség javítása, a betegségek megelőzése és az emberhez méltó élet meghosszabbítása mellett tette le a voksát.
Beszámolt arról, hogy szintén a Baross-pályázat részeként dolgoznak agyi elektródákkal kapcsolatos fejlesztésen, és az idegi sejtek aktivitását vizsgálva juthatnak eredményhez. Erre a feladatra az Egyesült Államokban is vannak kutatócsoportok, ehhez kapcsolódtak a Bay Zoltán intézet szakemberei is, szép eredménnyel. “Ebből a munkából még körülbelül másfél év van hátra” – mondta.
Úgy fogalmazott: a Baross Gábor regionális program keretein belül megvalósuló szolgáltatás fejlesztésével a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. célja egyebek mellett az, hogy növeljék a versenyképességét ennek a régiónak.
Emlékeztetett arra, hogy ez szorosan kapcsolódott a 2006-ban alakult Nanotechnológiai Kutatóintézet által kitűzött célokhoz új munkahelyek teremtése és high-tech műszerekkel “berendezett” XXI. századi laboratóriumok kialakítása révén.
A projekt keretein belül pedig egy új szolgáltatópontot is kialakítottak, a Borsod megyei kórház területén lévő, korábban ideggondozóként funkcionáló épületben, amely az átalakítással képessé vált a berendezések fogadására és a mérési szolgáltatás megindítására – jegyezte meg.

Forrás: MTI