Most már hivatalos: a nők joggal lehetnek morcosak reggelente!

A nők dühösek és ellenségesek ha nem alhatnak eleget-mondják észak-karolinai tudósok. Ha tartósan kialvatlanok megnő a szívbetegségek ,a stroke ,és a depresszió kockázata.

A férfiak szerencsések ebből a szempontból.Egészségükre alig hat az alvás hiánya.

Ha egy nő reggelente kicsit morcos ne legyünk túl szigorúak vele, ez úgy látszik a nők lényegéhez tartozik. A tudósok felfedezték, hogy a nőknek több alvásra van szükségük, és sanszos hogy ez nem jön össze nekik.Ennek következménye pedig a szenvedés mind testileg, mind szellemileg .

Ha takarékoskodni kell az alvásidővel jönnek a pszichológiai problémák, a depresszió,a szívbetegségek nagyobb kockázata, a vérben megnő az alvadási faktorok száma amely stroke-hoz vezethet.Megjelennek a vérben a gyulladásos markerek amelyek a kifejlődő egészségügyi problémákat jelzik.Mivel a gyulladásos markerek száma kapcsolódik a fájdalomérzethez,az alvás szakértője Dr. Michael Breus szerint a nőknek szinte fáj ha reggel kialvatlanul kell felkelniük.

Ez talán elég ok arra hogy morcosak  és kibírhatatlanok legyenek.Az észak-amerikai Duke egyetem kutatói szerint a férfiak nem  mutatják ugyanezeket a fokozott kockázatokat a betegségek kialakulására ha csökkenteni kényszerülnek az alvásmennyiségét.

Azt találtuk hogy a nőknek rossz volt a hangulatuk, dühösen ébredtek ,és kora reggel ellenségesen viselkedtek. Ha ez az egész ismerősnek tűnik valahonnan akkor az alváshiányt lehet hibáztatni az egészért ,meg azt a tényt ,hogy a nők különösen érzékenyek ennek a hatásaira.

Mit lehet ilyenkor tanácsolni? Ha nem sikerül éjszaka kialudnia  magát kis szundításokat kell beiktatni napközben.De ezt sem lehet akárhogyan  . A szundításoknak 25 vagy 90 percig kell tartaniuk ,minden más esetben még rosszabbul fogja érezni magad ha felébred.

Nem ez az első alkalom hogy a szakértők úgy vélik a nőknek több alvásra van szükségük mint a férfiaknak.Nagy általánosságban a nőknek 20 perccel több alvásidőre van szükségük .Ez azért van mert a női agy ” többfeladatos “. Az alvás egyik fő funkciója hogy az agy regenerálja önmagát-mondta  Jim Horne professor,az alváskutatásokkal foglalkozó központ vezetője ( Loughborough University). Mély alvás közben az agykéreg – az agynak az a része amely a gondolkodásért ,a beszédért és a memóriáért felelős-kiválik az érzékelésből és öngyógyító módba kapcsol.Minél többet használódik az agy a nap folyamán annál több időre van szüksége a regenerálódáshoz ,tehát több alvás szükséges.

A nők képesek egyszerre többféle feladat végzésére, kénytelenek rugalmasan alkalmazkodni a körülményekhez, és ez a rugalmasság megjelenik a problémák megoldásában is. Valószínűleg emiatt az agyuk nagyobb területét használják egyszerre.

Azoknak a  férfiaknak ,akik komplex feladatokat végeznek-amelyek döntéshozatalt ,és sok párhuzamosan futó gondolkodást igényelnek -szintén több alvásra van szükségük ,de mégsem annyira ,mint a nőknek.

Forrás: DailyMail