Modern táplálkozási zavarok

A két klasszikus táplálkozási zavar mellett egyre újabb kórképek t?nnek fel a civilizációs ártalmak növekedésével. Ezek el?fordulása ritka, de egyre változatosabb.

Falászavar (binge eating disorder)
Az elhízásban szenved?k között is gyakran el?fordulnak a falásrohamok, de általában nem járnak kompenzáló viselkedésformákkal, mint a bulimia esetében – azaz a betegek túleszik magukat, de nincs önhánytatás, hashajtózás. Az elhízottaknak ezt a csoportját elkülönítették, s így született meg a falászavar fogalma. E betegség tehát az elhízás és a bulimia között foglal helyet.

A falásrohamokat az alábbiak közül legalább három jellemzi:

• szokásosnál sokkal gyorsabb evés;
• evés a kellemetlen telítettségérzésig;
• nagy mennyiség? étel elfogyasztása éhségérzés nélkül;
• magányos evés, a nagy mennyiség? étel elfogyasztása kapcsán érzett szégyen miatt;
• a túlevések után megjelen? b?ntudat;
• undor, lehangoltság.

A falásrohamok átlagosan legalább hetente két napig jelennek meg hat hónapon keresztül és a falásroham nem társul rendszeres kompenzáló viselkedéssel.

Purgáló zavar
A falászavar annyiban hasonlít a bulimiára, hogy falásrohamok észlelhet?k, de kompenzáló viselkedés nincs. A purgáló zavarra pedig az jellemz?, hogy nincs falásroham – öntisztító, purgáló viselkedés viszont igen. A betegek nem esznek látványosan sokat, inkább többször eszegetnek, de az önhánytatás vagy a hashajtózás ett?l függetlenül rendszeresen el?fordul.

Diabulimia
A diabulimia els?sorban a cukorbeteg tinik és fiatal n?k körében tapasztalható, új kelet?, ám veszélyes betegség. Ennek során a betegek, az inzulinadagjaikkal manipulálva próbálnak meg a felesleges kilóiktól megszabadulni. A betegek az inzulin adagjukat nem az el?írt mennyiségben használják, minek következtében megn? a vércukorszint, ami a vizelettel távozik. A cukor vizelettel való kiürülésével a kalóriák is távoznak, továbbá a cukorral együtt a szervezet vizet is veszít, mely szintén hozzájárul a gyors testsúlycsökkenéshez. Mindez azonban halálos is lehet!

Drunkorexia
A drunkorexia az Egyesült Államokban széles körben elterjedt módszer a fogyókúrázók körében, ám egyre népszer?bb Angliában is. Hátterében a fiatal n?kre nehezed? nyomás áll, mely elvárja, hogy adott alkalmakkor igyanak, ám maradjanak vonzók, karcsúak. Lényege, hogy a szilárd ételeket mell?zik, a szükséges kalóriamennyiséget alkohollal juttatják a szervezetbe. A drunkorexiában szenved? n?k inkább mondanak le a szilárd táplálékról, mint az alkoholos italokról az esti összejöveteleken. Egy nagy pohár bor pontosan annyi kalóriát tartalmaz, mint egy könny? ebéd, a fiatal n?k nagy része viszont az esti kalóriára gondolva inkább koplal délben.

Orthorexia nervosa
Az ételhez, étkezéshez kapcsolódó kényszeres jellegzetességek gyakoribbá válásával jelent meg az orthorexia is az evészavarok palettáján. Az orthorexia esetében az evészavar fókuszában nem az étel mennyisége, hanem a min?sége áll. Az egészségesnek vélt ételekkel kapcsolatban patológiás mértéket is elér? kényszergondolatok és kényszeres viselkedésformák jelennek meg, ennek következtében szigorú diétás megszorítások alakulnak ki. A különös evési szokások, az ételszelekció és az ahhoz kapcsolódó hiedelmek jellemz?ek, s ezeket sokszor vallási, politikai, etnikai vagy akár higiéniai magyarázatok fedik el. Az orthorexia jelensége nem merül ki az egészségesnek vélt ételekhez, illetve életmódhoz kapcsolódó függ?ségben, hanem különböz? megrögzött evési szokások, ételszelekció, ételkészítési rituálék és szigorú szabályok átfogó rendszere alakulhat ki. Az ételek elkészítési módjára, a konyhafelszerelésre és más ételhez, evéshez kapcsolódó eszközökre is nagyobb figyelem fordítódik, illetve meghatározó rítusok és rituálék alakulnak ki ezekhez kapcsolódóan.
Az orthorexia még nem önálló, független diagnosztikus kategória. Megoszlanak a vélemények, hogy önálló zavarként vagy más zavarhoz kapcsolódó tünetegyüttesként közelítsünk az orthorexiás jelenségekhez. Nem egészen tisztázott az sem, hogy az orthorexia az evészavar- vagy a kényszerspektrum részének tekinthet?-e.

Orthorexia kritériumai:

• Az id? nagy részét (több mint három óra) az étellel kapcsolatos gondolatok, a bevásárlás, az egészséges étel el?készítése tölti ki.
• Fölényesség érzése másokkal szemben, akik másképpen esznek.
• Az egészséges étellel kapcsolatos diéta merev követése, illetve kompenzáló korlátozások bevezetése a diéta áthágása esetén.
• Az önértékelést intenzíven befolyásolja a diéta betartásának sikeressége; ellenkez? esetben b?ntudat és önmegvetés alakul ki.
• Az evés válik az élet központi tényez?jévé a személyes értékek, kapcsolatok, a korábbi élvezetes tevékenységek és a fizikai egészség kárára.

Testépít? típusú evészavar
Ez f?leg n?k között jelenik meg, s igen merev étkezési szabályok követésével jár. A személyek csak magas fehérje-, magas energia- és alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztanak, szigorúan rögzített étkezési menetrend alapján, általában háromóránként. A gondosan válogatott élelmiszerekb?l saját maguk készítik el ennivalójukat kényszeres pontossággal, grammra kimért nyersanyagokkal. Szociálisan izolálódnak, mert a szigorú étkezési rend meghatározza napjaikat. Ha a megtervezett étkezési rutint félbeszakítják, a kényszerbetegekhez hasonlóan intenzív szorongást élnek át. A diéta célja a test zsírarányának minél alacsonyabb szinten tartása, a zavar célpontja a testzsírarány, amely a kényszeresség tárgyává válik. Ebben az esetben nem az izomzat mérete vagy a sporteredmények a lényegesek a személy számára, hanem a testzsírarány csökkentése.

egészség.hu