Mire utal a szemben lev? pigmentek s?r?sége
A szemben lev? sárgafoltról, és a benne felhalmozódó luteinr?l és zeaxantinról már sokat hallottunk. Amivel mindenki egyb?l összefüggésbe hozza az az id?skori makula degeneráció. A válasz az el?bb feltett kérdésre igen egyszer? lenne, ha megint err?l lenne szó.
Az Európai Kutatási Tanács által támogatott kutatás azonban a kognitív egészség, és az olyan diéta között feltételez összefüggést, amely egyébként a szem egészségét szolgálja. A tanulmány azt sugallja, hogy a makula pigmentben rejlik a kognitív egészség biomarkere. Vagyis minél nagyobb a szemben lev? pigment s?r?sége annál jobb a helyzetünk a kognitív egészség szempontjából.
A kutatókból és egészségügyi szakemberekb?l álló csapat két betegcsoportot vizsgált
-olyanokat akiknek nem volt szembetegségük azonban szemükben a pigment mennyisége alacsony volt
-a másik csoport tagjainak már korai id?skori makuladegenerációjuk volt
És az eredmény:amikor a kutatók kisz?rték olyan változók hatásait mint a kor, a nem, a táplálkozás és az iskolázottság a kognitív teljesítmény és a makula pigments?r?sége közötti összefüggés még mindig értékelhet? volt, míg a korreláció a szérum lutein és zeaxantin szint és a kognitív funkciók között már nem volt jelent?s.
Mi tehát a tanúság: nézzünk mélyen a szem fenekére, és megtudjuk mire számíthatunk például az Alzheimer -kór vonatkozásában? Illetve a kutatók arra számítanak, hogy egy újabb kutatás segítségével lehet?séget nyílik arra hogy a betegség kockázatát egy sokkal korábbi szakaszban felismerjék mint az eddig lehetséges volt.
A saláta biztos, hogy egészséges?
Mit csinálnak az emberek ha nagyon egészségtudatosan próbálnak táplálkozni. Sok zöldséget/salátát esznek, mert a szlogen talán már mindenkit elért, naponta 5x ötféle gyümölcsöt /zöldséget !
A még ennél is egészségtudatosabbak már zsírmentes dresszinget csurgatnak a tetejére, vagy némi növényi olajjal locsolják meg.
Vajon rendjén van ez így? Ha feltettem ezt a kérdést biztosan nem!
Maga az alapállás tökéletes: a sok színes salátában valószín?leg rengeteg egyedi karotinoid található beleértve a béta-karotint, luteint, zeaxantint és a likopint. Ezek az anyagok amelyek csökkentik a gyulladást és az oxidatív stresszt azonban zsírban oldódnak. Valami kell tehát hogy segítse a felszívódásukat.A helyes választás pedig – a kutatás szerint- a tojás. Ugyanis ha ugyanazt a salátát
- 3 gramm repceolajjal esszük
- vagy 3 gramm repceolajjal és 75 gramm teljes tojásból készült rántottával (kb. 1,5 tojás)
- vagy 3 gramm repceolajjal és 150 gramm teljes tojásból készült rántottával (kb. 3 tojás)
más eredményt kapunk ha felszívódott karotinoidok szintjét vizsgáljuk a vérben. Az els? és az utolsó változat között 3,8 szoros különbség volt.
A tojás egy tápanyagban gazdag élelmiszer, amely gazdag esszenciális aminosavakban, telítetlen zsírsavakban és a B-vitaminokban. Egy nagy egész tojás körülbelül 70 kalóriát nyújt és 6 gramm fehérjét tartalmaz, fel lehet használni arra hogy kiegészítse salátánk tápanyagait.
És végül a kutatók hozzá teszik még, igaz ugyan hogy a tojás rántotta formájában volt jelen a kutatásban ,de valószín?sítik hogy az adatok nem változnának ha bármilyen formában, de teljes tojást tartalmazna a saláta.
Ha valakinek eszébe jutna hogy maga a tojássárgája is tartalmaz karotinoidokat annak igaza lesz, de ezt mint korrekciós értéket figyelemebe vették.
Measuring macular pigment offers potential as a biomarker of cognitive health
Top salads with eggs to better absorb vegetables’ carotenoids