Mire jó egy szelet sajt étkezés után

Mit tudunk a tejtermékekről? Azt hogy a  fogyasztásuk fontos az általános egészség fenntartásához ,és különösen a csontok egészsége  érdekében. Arról már kevesebb kutatás szól vajon mi az összefüggés a sajt és a fogszuvasodás között.

Egy új tanulmány szerint azonban  az összefüggés abszolút kimutatható.A tanulmány a General Dentistry 2013 május/júniusi számában jelent meg .

68  12 és 15 év közötti fiatal vett részt a vizsgálatban, amelyben megmérték a száj pH-ját a tejtermékek fogyasztása előtt és után.Az alanyokat véletlenszerűen osztották csoportokba . Az első csoport cheddar sajtot evett, a második csoport tejet ivott, a harmadik csoport pedig cukormentes joghurtot kapott Minden csoport három percig rágcsálta, itta-kanalazta a számára kijelölt változatot majd vízzel kiöblítette a száját .A kutatók ezután háromszor mérték a száj pH-ját  10, 20, és 30 perc múltán.

Ha a száj pH-ja alacsonyabb mint 5,5 (vagyis erősen  savas irányba tolódik el) megnövekedik a fogzománc eróziójának kockázata.A másik irányban pedig minél magasabb a pH 5,5 felett annál kisebb a fogszuvasodás veszélye.

Azoknál akik tejet vagy cukormentes joghurtot fogyasztottak nem tapasztaltak érdemleges változást a száj pH-jában. Azoknál viszont akik sajtot ettek az idő függvényében gyors pH-emelkedést tapasztaltak.

A tanulmány következtetése szerint a sajt evésekor kimutatható pH emelkedés egyrészt a rágáskor megnövekvő nyáltermelésnek köszönhető,  emellett a sajtból olyan vegyületek tapadnak a fogzománcra amelyek további védelmet nyújtanak a savak ellen.

Az étkezés befejezése egy szelet sajttal a cukor és szénhidrát tartalmú édességek alternatívájaként duplán egészséges.

Forrás: ScienceDaily