Mire elég napi 30-40 perc mozgás-érdemes elgondolkodni rajta!

Ha rendkívűl leegyszerűsítenénk a választ azt lehetne mondani biológiai óránkat 9 évvel tekerhetjük vissza a segítségével. Viszont minden ilyen kijelentés érdemel egy kis tudományos  magyarázatot, ha másért nem azért, hogy minél több embert vegyünk rá a rendszeres mozgásra.

A kutatók szerint napi 30 vagy 40 perc kocogás/futás heti 5 alkalommal visszaszorítja a telomerek  rövidülését, és 9 évvel csökkenti biológiai óránkat amelyet a sejtek állapota mutat.

A telomerek védősapkát képeznek a kromoszómákon és ezzel védik a genetikai információt. Gyakran hasonlítják őket a cipőfűző végén található műanyag tipekhez amelyek megakadályozzák a rojtosodást, rövidülést.

A telomereket tartják a biológiai életkor markerének. Ahogy öregszünk a telomerek hossza rövidül, és amikor már nem tudja megvédeni a kromoszómákat az a sejtek leállásához sejthalálhoz vezet.

Olyan életmódbeli tényezők mint például a testmozgás hiánya szintén hozzájárulhat a telomerek kopásához, mert a szervezet nem tudja kompenzálni a szabad gyökök által létre hozott oxidatív károsodást.

A professzor Larry Tucker által végzett kutatás  eredményei a Preventative Medicine című szaklapban jelentek meg.

A tanulmányban a professzor és munkacsoportja majdnem 6000 ember adatait elemezte, akik egy három éven át tartó felmérésben vettek részt.

A kutatók megvizsgálták a részt vevők telomerjeinek hosszát,   aktivitásukat pedig egy  30 napos intervallumban követték mintegy 60 féle  fizikai tevékenység tekintetében, és ezeket az információkat használták fel az értékelésre.

Összehasonlítva azokat akik túlnyomó részt “ülő” életmódot folytattak és azokat akik nagyon aktívak voltak a telomer hossza 9 biológiaia évvel mutatott kevesebbet.

A másik kategórában – mérsékelt aktivitás/ nagy aktivitás- 7 év volt a különbség az aktívabbak javára. Ez utóbbi azt jelenti, a mérsékelt aktivitás csupán 2 év előnyt jelent az inkább ülő életmódhoz képest.

Az első meglepő megállapítás az volt, hogy a telomer hossza az ülő részt vevők és azok között akik közepesen aktívak szignifikánsan nem különbözött. Ez azt jelzi ha meg akarjuk védeni a sejteket az öregedéstől ezt csak magas szintű fizikai aktivitással tehetjük.

Mit jelent ez a “magas szintű” fizikai aktivitás. Nos nem kell megijedni nem teljesíthetetlenek a követelmények.

  • Nők számára ez napi 30 perc kocogást jelent heti öt napon át
  • Férfiak számára napi 40 perc futást szintén heti öt napon át.

Ha még tovább akarnánk menni, vagyis még hosszabbítani is szeretnénk a telomerjeinket  úgy tűnik erre is van lehetőség.

Sejtszinten fiatalodik meg az ember az életmódváltástól