Mindent másra kéne használni: probiotikumot vizsgadrukk ellen?

Az orvostanhallgatóknak adott probiotikum csökkentette a stresszt vizsgák előtt.

„A Lactobacillus casei Shirota törzse enyhíteni tudja a stressz különböző tüneteit, főként a gasztro-intesztinális (gyormor-bél) tüneteket” – állapítja meg Kouji Miyazaki, a Yakult Intézet Élelmiszerkutató részlegének igazgatója (Japán).

A kutatás nyolc héttel az aktuális vizsga előtt vette kezdetét: 23 orvostanhallgató fermentált tejet ivott, amelyben a Lactobacillus casei Shirota nevű törzse volt.

24 orvostanhallgató pedig nem-fermentált, egyébként ízre, színre, tápértékre hasonló tejet. Egyik csoport előtt sem volt ismert, melyik pohárba milyen ital került.

Eközben hetente beszámoltak – kérdőíven keresztül – a hasi panaszaikról, fájdalmaikról, öt tünetbe foglalva. Emellett mérték a szorongási szintjüket is, továbbá néhány fiziológiai paramétert, például a stressz hormon, a nyálban található kortizol szintet.

A kutatás kimutatta, hogy a probiotikumos tejtermék csökkentette a gyomor-bél traktus fájdalmát és diszfunkcióját csakúgy, mint a stressz miatti szorongást, gyengítette a nyálban a kortizol termelődést.

Továbbá, a L. casei Shirota törzse megváltoztatta a stresszel összefüggésben lévő gének kifejeződésének szintjét. A nem fermentált tejet ivók csoportjában a vizsga közeledtével párhuzamosan 179 stresszhez kapcsolható gén expressziója (kifejeződése) nőtt meg, a probiotikumot evőknél ennél sokkal kevesebb.

A stresszhez köthető Bacteroidetes fajok aránya a vizsgák előtt csak a nem-fermentált tejterméket ivók körében szaporodott el.

A probiotikumot ivóknál fennmaradtak az egészségesebb és nagyobb sokféleséget mutató bélbaktérium populációk, mindvégig, egészen a vizsgákig.

A kutatók véleménye szerint ez a stressztüneteket is csökkentette.

„Az eredmények arra mutatnak, hogy a probiotikum egy magasabb szinten tartja kontroll alatt a stresszre adandó választ, az agy-bélcsatorna tengelyen keresztül” – magyarázza Miyazaki. „A probiotikum erősíti stressz-válaszunk rugalmasságát.”

Miyazaki elmondta, hogy az adta nekik az ötletet a kutatáshoz, hogy megtudták, a probiotikumok enyhítették a stressz eredetű bélbetegségeket, például az irritábilis bél-szindrómát.

Független.hu