Mindent másra kéne használni : a kovászos uborka

A cím egy kicsit megtévesztő és a végére  ki is fog derülni miért. Nyár lévén  és a magyar szokásokat figyelembe véve a kovászos uborka napjait éljük. Szóval mi az az elképesztő,  az átlagostól teljesen eltérő használat  amire a kovászos uborka /és társai képesek …

A szociális szorongás a definíció szerint kitartó és elsöprő félelem a társas helyzetektől, a második leggyakoribb szorongásos zavar az Egyesült Államokban.Ki hinné hogy több mint 19 millió amerikai szenved tőle.És mi az az egyszerű mégis nagyszerű megoldás a helyzetre amelyet a kutatók ajánlanak? Kovászos uborka, savanyú káposzta, kimcsi vagy joghurt – egyszóval erjesztett élelmiszerek. A Virginia College of William and Mary és a University of Maryland közös kutatása  jutott erre az eredményre.

Az erjesztett élelmiszerek  számottevően csökkentik a szociális szorongást.A hatás különösen hangsúlyos azoknál ,akiket szinte a neurotikusságig idegesít a társas kapcsolatokban való részvétel, vagy krónikusan félnek valamitől , netán hihetetlenül félénkek.

Az nagyjából mindenki számára belátható hogy lelkiállapotunk néha vegetatív tünetekben nyilvánul meg. A szorongás okozhat hányingert vagy hasmenést, a depresszió hatására pedig az ember túl keveset vagy túl sokat is ehet. Most azonban egyre nyilvánvalóbbá válik hogy az agy-bél kapcsolat kétirányú. Nemcsak a lelkiállapot befolyásolja az emésztőszerveket, de ha megfordítjuk az egészet, az emésztőrendszerben élő billiónyi baktérium  is befolyásolhatja a jó vagy rossz kedvünket.

Az Emberi Microbiom Project szerint a mikrobiális sejtek sokkal többen vannak  mint a mi emberi setjeink, az emberi genom mintegy 22 000 génjével szemben a mikrobiom összes génkészlete mintegy nyolc millió, és a testtömegünk kb 1-3 %-át  adják a velünk élő baktériumok. Egy átlag 70 kilós emberben 2 kg. baktérium is élhet. És ez jó dolog mert szükségünk van rájuk hogy megemésszék az ételeinket, jótékony vegyületeket gyártsanak amelyeket az emberi genom nem kódol, vagy erősítsék az immunrendszerünket és ezzel megvédjenek minket sok krónikus betegségtől.

És mit tesznek még értünk ? A jó kedély, a nyugalom és a stresszmentesség letéteményesei lennének?

Megint csak szegény laboratóriumi egerekkel példálózhatunk. Illetve idézhetjük a vizsgálatokat melyek szerint  ha  az  egereknek  kiirtják  a bélflóráját, megnő a vérükben levő stresszhormon mennyisége, és többnyire idegesen viselkednek. További megfigyelések  szerint ha ugyanezek az egerek probiotikus Lactobacillus törzseket kapnak  a stressz-hormon szintjük  csökken, és a szorongáshoz és a depresszióhoz kapcsolódó viselkedés eltűnik.

A kutatók szerint a fermentált élelmiszerekben levő jótékony baktériumok növelik a gamma -aminovajsav-egy kémiai hírvivő-termelését az agyban,  tehát ugyanazt az utat követik mint némely szorongás elleni gyógyszer.Más szóval ha egy kellemetlen, félelmet szorongást  okozó helyzet előtt állunk csak együnk meg egy tál savanyú káposztát, néhány kovászos uborkát és máris szebben látjuk a világot, és pozitívabban értékeljük saját helyzetünket benne. Matthew Hillimire  pszichológus (College of William and Mary) és kollégái 710 főiskolai hallgatón próbálták bebizonyítani elméletük helyességét. Rögzítették mennyi erjesztett élelmiszert fogyasztottak és ugyanebben az időszakban milyen neurotikus tünetről, szorongásról és szociális fóbiáról számoltak be.

A csapat összefüggést vélt felfedezni az elfogyasztott fermentált élelmiszerek mennyisége és a neurotikus tünetek és félénkség csökkenése között.

Tehát ha félelemmel készül egy nyilvánosan elmondandó beszédre, vagy csupán egy kellemetlen telefonbeszélgetés előtt áll próbálja ki a joghurtot,   a savanyú káposztát, vagy a kovászos uborkát , mint tökéletes és mellékhatás nélküli gyógyírt.

Megjegyzés!Ez utóbbi mondat erősen sarkítva fejezi ki a lényeget, de a tennivaló azért igen egyszerű:tartsuk karban a bélben élő mikrobiomot fermentált élelmiszerekkel.

Forrás: Smithsonian.com, Nationalgeographic.com