Mindent másra kéne használni : a kovászos uborka

A cím egy kicsit megtéveszt? és a végére  ki is fog derülni miért. Nyár lévén  és a magyar szokásokat figyelembe véve a kovászos uborka napjait éljük. Szóval mi az az elképeszt?,  az átlagostól teljesen eltér? használat  amire a kovászos uborka /és társai képesek …

A szociális szorongás a definíció szerint kitartó és elsöpr? félelem a társas helyzetekt?l, a második leggyakoribb szorongásos zavar az Egyesült Államokban.Ki hinné hogy több mint 19 millió amerikai szenved t?le.És mi az az egyszer? mégis nagyszer? megoldás a helyzetre amelyet a kutatók ajánlanak? Kovászos uborka, savanyú káposzta, kimcsi vagy joghurt – egyszóval erjesztett élelmiszerek. A Virginia College of William and Mary és a University of Maryland közös kutatása  jutott erre az eredményre.

Az erjesztett élelmiszerek  számottev?en csökkentik a szociális szorongást.A hatás különösen hangsúlyos azoknál ,akiket szinte a neurotikusságig idegesít a társas kapcsolatokban való részvétel, vagy krónikusan félnek valamit?l , netán hihetetlenül félénkek.

Az nagyjából mindenki számára belátható hogy lelkiállapotunk néha vegetatív tünetekben nyilvánul meg. A szorongás okozhat hányingert vagy hasmenést, a depresszió hatására pedig az ember túl keveset vagy túl sokat is ehet. Most azonban egyre nyilvánvalóbbá válik hogy az agy-bél kapcsolat kétirányú. Nemcsak a lelkiállapot befolyásolja az emészt?szerveket, de ha megfordítjuk az egészet, az emészt?rendszerben él? billiónyi baktérium  is befolyásolhatja a jó vagy rossz kedvünket.

Az Emberi Microbiom Project szerint a mikrobiális sejtek sokkal többen vannak  mint a mi emberi setjeink, az emberi genom mintegy 22 000 génjével szemben a mikrobiom összes génkészlete mintegy nyolc millió, és a testtömegünk kb 1-3 %-át  adják a velünk él? baktériumok. Egy átlag 70 kilós emberben 2 kg. baktérium is élhet. És ez jó dolog mert szükségünk van rájuk hogy megemésszék az ételeinket, jótékony vegyületeket gyártsanak amelyeket az emberi genom nem kódol, vagy er?sítsék az immunrendszerünket és ezzel megvédjenek minket sok krónikus betegségt?l.

És mit tesznek még értünk ? A jó kedély, a nyugalom és a stresszmentesség letéteményesei lennének?

Megint csak szegény laboratóriumi egerekkel példálózhatunk. Illetve idézhetjük a vizsgálatokat melyek szerint  ha  az  egereknek  kiirtják  a bélflóráját, megn? a vérükben lev? stresszhormon mennyisége, és többnyire idegesen viselkednek. További megfigyelések  szerint ha ugyanezek az egerek probiotikus Lactobacillus törzseket kapnak  a stressz-hormon szintjük  csökken, és a szorongáshoz és a depresszióhoz kapcsolódó viselkedés elt?nik.

A kutatók szerint a fermentált élelmiszerekben lev? jótékony baktériumok növelik a gamma -aminovajsav-egy kémiai hírviv?-termelését az agyban,  tehát ugyanazt az utat követik mint némely szorongás elleni gyógyszer.Más szóval ha egy kellemetlen, félelmet szorongást  okozó helyzet el?tt állunk csak együnk meg egy tál savanyú káposztát, néhány kovászos uborkát és máris szebben látjuk a világot, és pozitívabban értékeljük saját helyzetünket benne. Matthew Hillimire  pszichológus (College of William and Mary) és kollégái 710 f?iskolai hallgatón próbálták bebizonyítani elméletük helyességét. Rögzítették mennyi erjesztett élelmiszert fogyasztottak és ugyanebben az id?szakban milyen neurotikus tünetr?l, szorongásról és szociális fóbiáról számoltak be.

A csapat összefüggést vélt felfedezni az elfogyasztott fermentált élelmiszerek mennyisége és a neurotikus tünetek és félénkség csökkenése között.

Tehát ha félelemmel készül egy nyilvánosan elmondandó beszédre, vagy csupán egy kellemetlen telefonbeszélgetés el?tt áll próbálja ki a joghurtot,   a savanyú káposztát, vagy a kovászos uborkát , mint tökéletes és mellékhatás nélküli gyógyírt.

Megjegyzés!Ez utóbbi mondat er?sen sarkítva fejezi ki a lényeget, de a tennivaló azért igen egyszer?:tartsuk karban a bélben él? mikrobiomot fermentált élelmiszerekkel.

Forrás: Smithsonian.com, Nationalgeographic.com