Megint egy jó hír kávékedvelőknek

A kávéivás nagyon elterjedt szokás, Amerikában a feln?ttek fele átlagosan három csészével iszik meg naponta – a Nemzeti Kávé Szövetség 2010-es jelentése szerint. 1980 óta világszerte évente 1 százalékot emelkedett a kávéfogyasztás, míg tavaly már 2 százalékot.

koffeinBizonyára hozzájárult a kávéivás népszer?sítéséhez, hogy egymást követték a tudományos kutatások, amelyek azt bizonyították, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a nem-alkoholos zsírmáj betegség, a májcirrózis és a májrák kockázatát.

“A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a kávéivás valószín?leg protektív, véd? hatást gyakorol a májra. De nem volt világos bizonyíték arra nézve, hogy a véd? hatás kiterjed-e a koffeinmentes kávéra is” – magyarázta a kutatásvezet? Dr. Qian Xiao (National Cancer Institute, Bethesda, Maryland).

A jelenlegi kutatáshoz az USA Nemzeti Egészség- és Táplálkozási Felvételének adatait használták fel, amely 1999-t?l 2010-ig gy?jtötte az adatokat. Közel 28 000 feln?tt, 20 éven felüli lakos kávéfogyasztását jegyezték fel, napi bontásban és mérték vérükben a májfunkció értékeket, beleértve az ALT aminotranszferázt, az AST aminotranszferázt, az ALP-t (alkáli foszfatázt) és a gamma glutamil-transzaminázt.

Azoknál a kísérleti személyeknél, akik napi három vagy több csésze kávét ‘vallottak be’, alacsonyabb volt az ALT, az AST, az ALP és a a GGT májenzim értéke, mint a kávét egyáltalán nem fogyasztóknál. A kutatók a kizárólag koffeinmentes kávét ivóknál is alacsonyabbnak találták ezeket a májenzim értékeket.

“Kutatásunk úgy találta, hogy a teljes kávéfogyasztás – a koffeinmenetes kávéval együtt – csökkenti a májenzim-szintet. Eredményeink alapján arra következtetünk, hogy a kávénak valamilyen más összetev?je -nem a koffein- mozdítja el? a máj egészségét. A vegyület azonosításához további kutatások szükségesek.”

Forrás: fuggetlen.hu