Mákos bejgli avagy a tízmillió drogfüggő hazája

Tízmillió? Ha hozzávesszük a külhoni azonos kultúrán nevelkedett magyarságot akkor még többen is vagyunk mint tízmillió. És ezekben a napokban mindannyian retteghetnénk hogy elveszítjük a munkahelyünket vagy a gyerekek felügyeleti jogát….ha Amerikában élnénk. De nem élünk Amerikában hanem itt Közép-Európában ezért büntetlenül hódolhatunk eléggé elítélhető káros szenvedélyeinknek: mákos bejgli, mákos guba, mákos pite, mákos muffin .

Szóval amit megeszünk az itt-ott megjelenik a szervezetünkben, egy része meg kiválasztódik és kimutatható a drogtesztekkel. Bizony a mákos bejgli fogyasztása Amerikában pozitív drogtesztet eredményezne. Ha nagyon mákos volt akkor nagyon pozitívat, és a házi mákos bejgliben bizony van mák, nem is kevés.

Szóval a tesztek!

Ha csak egy mákos bagel volt a reggeli akkor kb. 0,76 gramm mák volt rajta szépen szétszórva a tetején. Ez legalább hat órán keresztül pozitívvá teszi a kábítószer tesztünket (amennyiben nem elég finom a hangolás és alapból nem tudja megkülönböztetni hogy csak mákosat ettünk). A vizeletben a 47,9 ng / ml -től egészen 832 ng / ml  koncentrációig emelkedhet az érték sokféle befolyásoló tényezőnek köszönhetően.
Ha egy testesebb mákos süti volt a bűnös akkor az még 24 óra múlva is pozitívvá teszi a drogtesztünket és a kimutatható töménység már az egekig emelkedik. Ezt az információt több helyen ellenőriztem mert nem akartam hinni a szememnek első olvasatra. A  morfin a vizeletben  nyomokban még 48 óra múlva is ott van. Azonban a mák összességében szép lábnyomot hagy a drogtesztben csak olvasni kell tudni a sorok között.

Mi is történik velünk meg a kedvenc mákos süteményünkkel? Nézzük.

Az Európai Bizottság 2011-ben felkérte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságot ( EFSA) hogy készítsen összefoglalót az étkezési mákkal kapcsolatos kockázatokról, vagyis arról mennyi morfin jut a szervezetünkbe akaratlanul a mákfogyasztással kapcsolatban.

A mák növény minden részében jelen van az a tejszerű folyadék amelyben rengeteg alkaloid mutatható ki-kivéve a magokat. Ebben a folyadékban- amely legnagyobb mennyiségben a terméshéjban található- szintetizálódnak, tárolódnak és metabolizálódnak az alkaloidok,  és ha az éretlen mákgubót megkarcoljuk akkor a kifolyó fehér nedvet az ópiumot kapjuk. Az ópiumban körülbelül 50 féle alkaloid található amelyek két fő kémiai csoportba oszthatók. Az egyik csoport tagjai ( fenantrének)  az ismertebbek közül a morfin, kodein és tebain, a másik csoportba  (benzyl izokinolinok) a papaverin és noszkapin tartoznak. Mindannyian ismerősek lehetnek gyógyszerként.
A  gyógyszergyártási célra nemesített fajták magas alkaloid tartalmúak,  fő összetevőjük a  morfin, míg az étkezési mákokban alacsony a morfin alkaloid tartalom-de van bennük. Ha nincs a magokban morfin akkor hogy lesz a mákos bejgliből pozitív drogteszt? Az EFSA szerint például a rossz betakarítási gyakorlat miatt, vagy rovarkártevők gondos munkájának eredményeként szennyeződhet a mákszem maga a külső terméshéj ópium alkaloidjaival. A vizsgálódást megpróbálták nagyon alaposan végezni négy európai ország adatainak feldolgozásával: Ausztria, Magyarország, Hollandia és Németország. Igazi következtetést azonban nem tudtak levonni mert a fogyasztott mák alkaloid tartalma nagyban függ a termesztés körülményeitől, plusz a népek össze-vissza eszik a mákot. Hol semmit, hol meg sokszor és sokat. (Ez utóbbi következtetés tőlem származik ha a magyarok karácsonyi és húsvéti szokásait veszem figyelembe.) Az összefoglaló azonban azt is megállapítja hogy konyhatechnikai eszközökkel -mosás, áztatás, főzés – a mák morfintartalma 90%-kal csökkenthető. Veszélyben tehát senki nincs és nem is volt -az EFSA szerint sem- viszont azért leírom az eredetileg amerikaiaknak szánt figyelmeztetést: ha drogtesztet csinálnak bármilyen célból az érintett előre közölje ha mákos ezt-azt fogyasztott a közelmúltban mert az érzékeny teszt kimutatja a morfint, és csak további vizsgálódással lehet a mák többi otthagyott lábnyomát kimutatni.

Azért van sok jó dolog amit a mákról elmondhatunk !

Számos létfontosságú ásványi anyagot tartalmaz például: vas, réz, cink, kálcium, magnézium, kálium, mangán. A réz a vassal együtt szükséges a vörösvértestek képződéséhez. A cink sokféle enzim működésének szükséges eleme és a WHO szerint szinte mindenki cinkhiányos. Kálium szükséges a sejtek normál működéséhez segít a vérnyomás és a pulzus szabályozásában. És elérkeztünk a kálciumhoz is, ami nem a mákolajban található, viszont a mák fogyasztásával jelentős mennyiségű kálciumhoz juthatunk természetes forrásból. 100 gramm mákban majdnem 1500 milligramm kálcium található. Élelmi rost tartalma is kiváló, amely egyben megköti az epesavakat és megakadályozza azok felszívódását a vastagbélből így csökkenti az LDL koleszterin szintet. Aztán:100 gramm mák fogyasztása fedezi a napi ajánlott rostbevitel 51%-át. Nemcsak ásványi anyagok hanem vitaminok főként a B-vitamin csoport tagjai vannak benne nagy mennyiségben: thiammin, pantoténsav, piridoxin, riboflavin, niacin, és folsav. És amiért a mákolaj olyan közkedvelt az olajsav és a linolsav (omega-6 zsírsav) amely védelmet nyújt a szívbetegségek és a szívroham ellen.

A mák tehát tényleg egy gyógyító növény amiből mint alapanyagból sokféle gyógyszer készülhet, és akkor is gyógyító ha csupán élelmiszerként fogyasztjuk.

dr. K. G.

kép forrása:  rekaye.blogspot.hu