Több száz éves hagyomány a borba levendulát tenni és naponta meginni belőle egy – három kupicával álmatlanság, frontérzékenység, migrénes és ideges eredetű fejfájások esetén. Ehhez a borhoz vörösbort szoktak felhasználni, szerintem leginkább egy félédes „Fekete Herceg” (Pinot Noir) boralap illik a levendulához és a szokottnál eltérő összetevőihez.
2 liter félédes Pinot Noir (ha nincs, megfelel bármely testes vörösbor),
50 g Levendulavirág,
10 g Kardamomimag (összetörve),
200g Akácméz,
100g Arany mazsola,
1/2 Egész fahéjrúd,
1/2 Vaníliarúd,
Az összetevőket belekeverjük a borba, ezután 14 napig állni hagyjuk, majd szűrjük és hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk. Fogyasztása naponta három alkalommal javasolt, alkalmanként 0,5 dl-es mennyiségben lassan kortyolgatva.