Leánygumót a patikából

Az agárkosbor (Orchis morio) a kosborfélék családjának az egyik tagja. Az áprilistól júniusig virágzó Magyarországon védett gyógynövény, mely nemcsak Európában, hanem Ázsiában és Afrikában is előfordul.  Kedveli a száraz és sovány talajú réteket, mezőket és a gyepes területeket, de a homokos, mészkőben gazdag talajon és kaszálókon is fellelhető.

Magassága akár a húsz centimétert is elérheti, szára hengeres, levelei lándzsa alakúak, levélszélei épek. A virágok körülbelül másfél centiméter hosszúak, a mézajkak sötéten pöttyözöttek, lehetnek fehérek is, de hazánkban leggyakrabban az ibolyaszínűekkel találkozhatunk. Szirmai, leplei sisakszerűen, összeborulva állnak és 5 – 20 tagú fürtökben nyílnak. Az öt szirom, amely sisakszerűen összeborul, zöldesen erezett. A gyógynövény porzói a bibeszállal összenőttek. Termése három kapoccsal nyíló tok, amelyben sok apró magocska fejlődik. Népiesen nevezik még agár sisakosbornak és leánygumónak is, utóbbi elnevezését ikergumóinak köszönheti, amelynél a nagyobbat anyagumónak, míg a kisebbet, simábbat, elsősorban keményítőben és nyálkában gazdagabbat leánygumónak nevezik. Gyógynövényként is ezen gumót alkalmazták, főként emésztési panaszokra, gyomorégésre, torokgyulladásra, bélhurutra, de még köhögési inger csillapítására is. Ázsiában afrodiziákumként is javallották.

Az agárkosbor gumói, sok fontos ásványi anyagot tartalmaznak, ezért előszeretettel alkalmazták általános gyengeség, és mint oly sok gyógynövényt epilepszia esetén is, bár utóbbi esetben nem volt hatásos. Általános gyengeség esetén a növény gyökerét először apróra vágták, vagy porrá törték, majd vízben, tejben, borban vagy valamilyen levesfélében megfőzték. Az 1800-as évek patikáinak polcain is ott volt e gyógynövény gumóinak őrleménye, melyet gyermekek hasmenése és székrekedése esetén egyaránt alkalmaztak. Ilyenkor a szokásos recept alapján 1 g gyökér őrleményből 100 ml vízzel főzetet készítettek és ebből a sűrű folyadékból a tünetek fennállásáig óránként adagoltak egy- két kávéskanálnyit a betegnek, aki általában egy – két napos kúra után panaszmentessé vált.