Lázárbort elsősorban muskotály alapbor felhasználásával szoktak készíteni, én legutóbb is egy siklósi Muscat Ottonel felhasználásával készítettem el ezt a gyógybor különlegességet.
A lázárbor felhasználható étvágygerjesztőként, epe- és szélhajtó eszenciaként. Nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mert csökkenti a menstruációs görcsöket és a változókor tüneteit.
2 l Muscat Ottonel (másfajta muskotály is megfelel),
10g Fehér ürömfű,
10g Bazsalikom,
10g Rozmaring,
15g Borsmentalevél,
15g Szurokfű,
150g Akácméz,
Az összetevőket belekeverjük a borba, ezután 14 napig állni hagyjuk, majd szűrjük és hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk. Fogyasztása naponta három alkalommal, étkezések előtt javasolt, alkalmanként 1 dl-es mennyiségben lassan kortyolgatva.