Lázárbor – egy több száz éves recept

Lázárbort elsősorban muskotály alapbor felhasználásával szoktak készíteni, én legutóbb is egy siklósi Muscat Ottonel felhasználásával készítettem el ezt a gyógybor különlegességet.

A lázárbor felhasználható étvágygerjesztőként, epe- és szélhajtó eszenciaként. Nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mert csökkenti a menstruációs görcsöket és a változókor tüneteit.

2 l Muscat Ottonel (másfajta muskotály is megfelel),

10g Fehér ürömfű,

10g Bazsalikom,

10g Rozmaring,

15g Borsmentalevél,

15g Szurokfű,

150g Akácméz,

Az összetevőket belekeverjük a borba, ezután 14 napig állni hagyjuk, majd szűrjük és hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk. Fogyasztása naponta három alkalommal, étkezések előtt javasolt, alkalmanként 1 dl-es mennyiségben lassan kortyolgatva.