Kurkuma kapszulázva

klA kurkuma növényt már 4000 éve használják különböző dolgok kezelésére, az utóbbi időben pedig kutatások is kimutatták,hogy segít a fertőzés elleni küzdelemben, csökkenti a gyulladást, kezeli az emésztési problémákat és felhasználható bizonyos rákos megbetegedések esetén (prosztata, emlő, bőr és vastagbél daganat)

Hatóanyaga a kurkumin széles körben ismert antioxidáns, gyulladásgátló és anti-proliferatív tulajdonságot mutatott sejttenyészetben vizsgálva. Ez utóbbi tény az, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. A vizsgálatokat kémcsövekben és Petri csészékben végezték, vagy állatokon .A kurkumin gyenge pontja hogy szájon át adagolva kicsi a biológiai hasznosulása vagyis lebomlik a gyomor-bél rendszerben, és emiatt gyenge a hatékonysága . Egy új kutatásban. azonban a kutatók (University of Louisville, Kentucky ) kikerülték az emberi bélrendszer lebontó hatását és az anyagot közvetlenül a daganatba helyezték egy implantátum formájában . Ehhez egy általuk kifejlesztett  polimerből készült oldodó  implantátumot használtak.

Hormonális hatásra kifejlődő emlődaganatos patkányokon végezték a kísérletet. Az egyik csoport étkezéssel kapott nagyobb mennyiségű kurkumint , míg a másik csoport implantátumban egyenesen a tumorba helyezve. A táplálkozási kurkumin hatástalan volt, míg az implantátum hatására csökkent a sejtosztódás, és a daganat mérete. Ezt összefüggésbe lehetett hozni a májban és a vérplazmában mért kurkumin koncentrációval . Annak ellenére ,hogy a táplálkozással sokkal nagyobb mennyiségű kurkumin jutott a kísérleti állatok szervezetébe mégis az implantátummal rendelkezőkben volt nagyobb koncentráció kimutatható.  Ennek magyarázata a gyomor-bél rendszer enzimjeinek lebontó hatása, amely egyben inaktiválja a kurkumint  mint hatóanyagot.

Megjegyzés:az újonnan kifejlesztett molekulákkal  vagy hatékonynak talált növényi anyagokkal  kapcsolatban a legnagyobb kihívás a fent emlegetett jelenség. Hiába találunk tökéletes hatóanyagot ha nem tudjuk hatékony formában eljuttatni a kívánt helyre.

Forrás: DailyMail