Körömvirág – Gyengéd gondoskodás

A kerti körömvirág (Calendula officinalis) a fészekvirágzatúak családjába tartozó, kedves, egyszerű, egyéves növény, amely minden napsütötte kertben jól érzi magát, ráadásul a talaj minőségét tekintve sincsenek túl nagy igényei. Nagyjából fél méteres magasságig növekszik. Májustól októberig, esetleg novemberig szinte folyamatosan virágzó virágai sugárzóan sárga vagy sötét narancssárga színben pompáznak.

koromviragosolajVirágait a teljes virágzás időszakában szokás begyűjteni, és árnyékos, sőt sötét, viszonylag hűvös és elsősorban szellős helyen érdemes szárítani. Ha a virágot szárítás közben túl sok fény éri, jelentős mértékben csökkenhet a hatóanyag-tartalma. A körömvirág virágzatának rendszeres szedése elősegíti az újabb virágzást, ezért a kerti körömvirág virágzatából valóban nem lehet hiány. Nevét is annak köszönheti, hogy szinte állandóan virágzik. A Calendula név ugyanis a latin kalenda szóból ered, ami a mai kalendárium szó töve. A kerti körömvirág neve tehát azt fejezi ki, hogy a növény virágai tulajdonképpen egész évben rendelkezésre állnak (minden kalendáriumhoz). Ezt az egyéves növényt elég csak egyszer elültetni a kertben, mivel egy szezon alatt olyan sok, jellegzetesen csavart alakú magot produkál, hogy a következő évben egészen biztosan magától is kinő.

Belsőleg és külsőleg egyaránt jó

A kerti körömvirág eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, ahol még ma is nagy ültetvényeken termesztik gyógyszerészeti célokra. A körömvirág hagyományos gyógynövénynek számít, már a régi időkben is széles körben használták. Egyiptomban fiatalító növényként tisztelték, az ókori Görögországban és Perzsiában még a konyhában is felhasználták. A középkori Európa elsősorban a nehezen gyógyuló sebek, bőrbetegségek és olyan súlyos bőrsérülések esetében értékelte nagyra a növény képességeit, mint a harc során elszenvedett, vágott vagy szakított sebek. A kerti körömvirág virágait belsőleg és külsőleg is fel lehet használni.  A körömvirágból főzött tea tisztítja a vért és a nyirokrendszert, javítja az emésztést, az epehólyag és a belek működését, csillapítja a lázat, és jótékonyan hat a rendszertelen és fájdalmas menstruációra.

A körömvirág tea fogyasztása távolról sem olyan elterjedt, mint a körömvirágból készült pakolások, tinktúrák, olajok és maszkok használata. A körömvirágban levő hatóanyagok közül elsősorban a karotinoidokat kell kiemelnünk, hiszen ezek a természetes növényi színezőanyagok rendkívül hatékonyan képesek befolyásolni a bőr regenerálódását. A karotinoidok azonban kizárólag zsírokban oldódnak, ezért a kívánt hatást csak úgy érhetjük el, ha a szóban forgó anyagokat megfelelő közvetítő anyaggal vonjuk ki a körömvirágból.

Körömvirág olaj és kenőcs házi készítése

Körömvirág olaj készítéséhez használjon minőségi napraforgóolajat. Forrósítsa fel 120 °C fokra, szórjon bele egy marék körömvirág virágot, kb. fél órán át tartsa fenn az említett hőmérsékletet, majd vegye le a tűzről, és az olajat csak másnap szűrje le gézen át a virágról. A körömvirág olajnál egyes források szerint még jobb hatása van a körömvirág krémnek, amit kizárólag disznózsírból készítenek. Ez ugyanis nemcsak kiváló extraháló, hanem remek hordozóanyag is, amely nagyban hasonlít az emberi zsírszövethez. Ezért képes kitűnően felszívódni az emberi bőrben, és a mélyebb rétegekbe is hatékonyan eljuttatja a növény hatóanygait.

A körömvirág krém készítése rendkívül egyszerű. Olvasszon fel disznózsírt forró vízben, adjon hozzá megfelelő mennyiségű, szárított vagy friss, apróra vágott, ledarált körömvirág virágot, és főzze lassú tűzön. Gézen szűrje át, és miután lehűlt, tegye hűtőszekrénybe vagy egyéb sötét, hűvös helyre. A körömvirág krémet különböző adalékanyagokkal is gazdagíthatja, amelyek támogatják gyulladásellenes és sebgyógyító hatásait – propolisz tinktúrával, fekete nadálytővel vagy kamillával.

Gyógyhatásai

A körömvirág krém meglepően gyorsan hat, és valóban széles körben használható. Kezelhetők vele apróbb bőrsérülések, horzsolások, zúzódások, illetve friss, nyílt és vérző sebek. Jótékonyan hat lábszárfekély, felfekvések, kemény, durva vagy töredezett bőr, valamint nehezen gyógyuló sebek esetén is. Kiválóan csillapítja továbbá az égési, fagyási, forrázási, kipállási sebek, bőrkiütések, valamint a túlzott napozás vagy sugárkezelés okozta fájdalmat. Jótékonyan hat visszértágulásra, aranyérre és érgyulladásra, valamint kiválóan alkalmazható a fáradt lábakra. A körömvirág a fent említett esetek mindegyikében felgyorsítja a gyógyulás folyamatát, segíti a szövetek vérellátását, és jelentősen visszaszorítja a  gyulladásos folyamatokat.

Gombaölő és antibakteriális hatását (a Streptococcus és a Staphylococcus különböző törzseivel szemben) tudományosan bizonyították. Hatékony a fertőzésekkel szemben, ennek köszönhetően megelőzhető vele a sebek gennyesedése. A kelta hagyományban a kerti körömvirág a napot jelképező növény, így minden olyan rituáléban jelen van, amelyet a Nap tiszteletére rendeznek (napfordulók és napéjegyenlőségek). A növény virágait tömjénbe, tisztító fürdőkbe, valamint rituális tüzekbe dobták bele. A népi hagyomány szerint a bejárati ajtó fölé akasztott körömvirág véd a gonosz erőktől, a körömvirágos fürdő segít tiszteletet és csodálatot szerezni a fürdőzőnek, a párna alá tett körömvirág pedig látnoki álmokat hoz. A kerti körömvirág hihetetlenül barátságos, élettel és gondtalan, gyermeki örömmel teli növény, amely felvidít és gyengéden simogat.  Próbálja meg arcát körömvirággal végig simítani, azonnal megérzi a gyengéd érintést, amelybe Ön is biztosan már elsőre beleszeret.

Tereza Viktorova