Koncentráció, memória, jókedv -avagy mi kell az agynak

Az legutóbbi  kutatások  szerint a gyorséttermi ételekre rá lehet szokni mint a heroinra. A zsíros és cukros ételek ugyanolyan örömérzetet indukálnak az agyban mint a gyógyszerek ami megmagyarázza miért van az, hogy egyes emberek szinte mániákusan esznek.Az eredmény aztán az elhízás meg az anyagcsere betegségek élükön a diabétesszel.

Lehet másképpen is! Nemcsak az egészségtelen ételek vannak hatással az agyra.

Az agy súlya mindössze kb.1,5 kg -egy töredéke  a testsúlyunknak- mégis napi energiafogyasztásunk 20%-át emészti fel.  Az étkezéssel  azonban segíthetünk magunknak jó karban tartani a memóriát,  élesíteni a gondolkodást és emelni a hangulatot. Akkor részletesebben!

Növeljük a koncentrációt

A koncentráció ereje erősen függ attól mennyire  szabadon áramolnak az információk sejtről sejtre.A sejteknek oxigénre van szükségük ahhoz hogy felpörögjenek és ezt a vércukorból szerzik be. Az első lépés tehát ahhoz hogy  egész nap koncentráltak legyünk és éberek a megfelelő és  egyenletes kalória ellátás.

A generált üzeneteket az agyban küldeni kell ide-oda.Ezt végzik az idegszálak és mint a jó elektromos vezetékeket az idegszálakat is megfelelően szigetelni kell. Annak érdekében ,hogy a szigetelés megfelelő legyen és az információ ne szökjön az agynak szüksége van egy zsíros anyagra amit úgy nevezünk myelin.

Az omeg-3 olajok-amelyekből jelentős   mennyiség található az olajos halakban a dióban a tökmagban ,és a lenmagban-segítenek kialakítani és fenntartani a myelint. Ez lehet az oka amiért úgy tűnik hogy a halolajok növelik a gyermekek mentális teljesítményét.

TOP TIPP : együnk naponta legalább három étkezést az egyenletes energia ellátásért és közöttük nassoljunk diót és olajos magvakat.

Emeljük a hangulatot

Érzelmeink mint minden egyéb szellemi tevékenység  elektromos  üzenetek frenetikus cseréjét indítják  el  az  agyban. Az információkat  a sejtek között neurotranszmitterek közvetítik  és ezek szerepe játszanak abban milyennek érezzük  a hangulatunkat. Az egyik legfontosabb neurotranszmittert amely azt  az  érzést közvetíti „jól vagyok”  dopaminnak hívják.Növelve a dopamin szintjét úgy érezzük feldobottak   vagyunk, lelkesültek és boldogok , hiányában egyfajta üresség, szomorúság,   irritáció és  unalom vesz rajtunk erőt.

A cukros és zsíros ételek túlfeszültséget okoznak,  a   dopamin szint gyors növekedését amelyet  egy szintén hirtelen esés követ.Így jobban járunk ha lassan felszabaduló szénhidrátokat és  fehérjében gazdag ételeket eszünk.

Egy másik módja hogy folyamatosan termelődjön a dopamin -és folyamatosan jó legyen a hangulatunk – ha prekurzor anyagot kínálunk fel az agynak ,amiből folyamatosan gyárthatja a dopamint.

Az egyik fontos prekurzor a fenilalanin amely megtalálható a céklában a szójababban a mandulában a tojásban a húsban és a gabonákban.

De ha tényleg szükség van a hangulat feldobására ott a csokoládé amelynek hatására különösen gyorsan töltődik az agy  dopaminnal. Az ok pedig az anandamid ,egy molekula amely hasonlít a marihuana  aktív hatóanyagához.

Egy másik neurotranszmitter a szerotonin hatására nyugodtnak érezzük magunkat ,kiegyensúlyozottnak és ellenállunk  a szorongás érzésének. A finom szénhidrát snackek növelik a szerotonin szintjét de álmosítanak is ezért megint a jobbik megoldás ha   megpróbáljuk folyamatosan szinten tartani a szerotonin szintjét  az agyban a nap folyamán. Megint egy prekurzor :a szerotonin egyik építőköve a tryptofán amely javarészt a húsban és tojásban  banánban,  a tejtermékekben és a zöldborsóban található.És a jó hír: egy szalonnás tojás reggelire ellátja evvel az  építőanyaggal az agyat a nap végéig.

Az alkohol is létre hoz egyfajta kellemes érzést. Kis adagokban teszi ezt a dopaminszint növelésével. Nagy adagokban azonban másnaposság a jutalmunk,   a rosszkedv meg az agysejtek pusztulása,tehát nem ez a járható út.

TOP TIPP: próbáljunk egy kis szalonnát meg tojást reggelire ,napközben meg egy kis mandulát.

A memória

Az hogy mennyire vagyunk képesek emlékezni dolgokra függ attól, hogy az agysejtek hány új kapcsolatot tudnak létre hozni egymás között.

A legjobb teljesítményt ez ügyben az agy akkor végzi ha egy kissé  izgatott. Ezért emlékszünk jobban azokra a dolgokra amikor érzelmileg vagy  intellektuálisan feldobottak vagyunk.

Ehhez az állapothoz is tartozik egy hírvivő az acetilkolin amely „izgatottságban” tartja az agysejteket.A gyógyszerek amelyek utánozzák ennek az anyagnak a hatását képesek növelni  az Alzheimer kóros betegek memóriáját.

A kémiai kulcs amely ennek az anyagnak az építéséhez szükséges a  kolin amely megtalálható a májban a tojásban ,és a szójababban.

Valamint néhány zöldség is beleszólhat a dologba. A kutatók azt találták a káposzta a brokkoli ,és a karfiol élessé teszi a memóriát.

TOP TIPP :megint a tojáshoz lukadunk ki amely hosszú távon az agy védelmezője

Tartsuk féken a cukrot ,és a zsírt

Ha nem megy minden a megfelelő módon jön a stressz és a stresszhormonok.Az agy pedig hogy enyhítse a helyzetet valami finomat kíván ,és jönnek a cukros italok ,meg a zsírok.

Tanulmányok alapján a patkányok amikor magas volt a stresszhormon szintjük kifejezetten kényszeresen viselkedtek ,és előnyben részesítették a cukrot meg a zsírt.A rövid távú hatás az volt ,hogy ezek segítettek ellazulni ,viszont így egyenes út vezet  a kényelmi evéshez.

Hosszú időn keresztüli és ismételt expozíciója a cukornak megváltoztatja az utat  ahogy  a  szervezet reagál egyre több kell a kellemes érzés kialakulásához ,és végül az ember a cukor rabjává válik mint a drogfüggők. Ez nem tűnik kellemes perspektívának.Unalmas ,de  egyetlen módja hogy kivédjük  a sóvárgást, hogy elkerüljük  az anyagot amely kiváltja azt.

TOP TIPP: keressünk valami mást ,egy kis testmozgás ,vagy kellemes társasági együttlét és máris nő a dopaminszint cukor nélkül is.

Forrás:DailyMail online