Az legutóbbi kutatások szerint a gyorséttermi ételekre rá lehet szokni mint a heroinra. A zsíros és cukros ételek ugyanolyan örömérzetet indukálnak az agyban mint a gyógyszerek ami megmagyarázza miért van az, hogy egyes emberek szinte mániákusan esznek.Az eredmény aztán az elhízás meg az anyagcsere betegségek élükön a diabétesszel.
Lehet másképpen is! Nemcsak az egészségtelen ételek vannak hatással az agyra.
Az agy súlya mindössze kb.1,5 kg -egy töredéke a testsúlyunknak- mégis napi energiafogyasztásunk 20%-át emészti fel. Az étkezéssel azonban segíthetünk magunknak jó karban tartani a memóriát, élesíteni a gondolkodást és emelni a hangulatot. Akkor részletesebben!
Növeljük a koncentrációt
A koncentráció ereje erősen függ attól mennyire szabadon áramolnak az információk sejtről sejtre.A sejteknek oxigénre van szükségük ahhoz hogy felpörögjenek és ezt a vércukorból szerzik be. Az első lépés tehát ahhoz hogy egész nap koncentráltak legyünk és éberek a megfelelő és egyenletes kalória ellátás.
A generált üzeneteket az agyban küldeni kell ide-oda.Ezt végzik az idegszálak és mint a jó elektromos vezetékeket az idegszálakat is megfelelően szigetelni kell. Annak érdekében ,hogy a szigetelés megfelelő legyen és az információ ne szökjön az agynak szüksége van egy zsíros anyagra amit úgy nevezünk myelin.
Az omeg-3 olajok-amelyekből jelentős mennyiség található az olajos halakban a dióban a tökmagban ,és a lenmagban-segítenek kialakítani és fenntartani a myelint. Ez lehet az oka amiért úgy tűnik hogy a halolajok növelik a gyermekek mentális teljesítményét.
TOP TIPP : együnk naponta legalább három étkezést az egyenletes energia ellátásért és közöttük nassoljunk diót és olajos magvakat.
Emeljük a hangulatot
Érzelmeink mint minden egyéb szellemi tevékenység elektromos üzenetek frenetikus cseréjét indítják el az agyban. Az információkat a sejtek között neurotranszmitterek közvetítik és ezek szerepe játszanak abban milyennek érezzük a hangulatunkat. Az egyik legfontosabb neurotranszmittert amely azt az érzést közvetíti „jól vagyok” dopaminnak hívják.Növelve a dopamin szintjét úgy érezzük feldobottak vagyunk, lelkesültek és boldogok , hiányában egyfajta üresség, szomorúság, irritáció és unalom vesz rajtunk erőt.
A cukros és zsíros ételek túlfeszültséget okoznak, a dopamin szint gyors növekedését amelyet egy szintén hirtelen esés követ.Így jobban járunk ha lassan felszabaduló szénhidrátokat és fehérjében gazdag ételeket eszünk.
Egy másik módja hogy folyamatosan termelődjön a dopamin -és folyamatosan jó legyen a hangulatunk – ha prekurzor anyagot kínálunk fel az agynak ,amiből folyamatosan gyárthatja a dopamint.
Az egyik fontos prekurzor a fenilalanin amely megtalálható a céklában a szójababban a mandulában a tojásban a húsban és a gabonákban.
De ha tényleg szükség van a hangulat feldobására ott a csokoládé amelynek hatására különösen gyorsan töltődik az agy dopaminnal. Az ok pedig az anandamid ,egy molekula amely hasonlít a marihuana aktív hatóanyagához.
Egy másik neurotranszmitter a szerotonin hatására nyugodtnak érezzük magunkat ,kiegyensúlyozottnak és ellenállunk a szorongás érzésének. A finom szénhidrát snackek növelik a szerotonin szintjét de álmosítanak is ezért megint a jobbik megoldás ha megpróbáljuk folyamatosan szinten tartani a szerotonin szintjét az agyban a nap folyamán. Megint egy prekurzor :a szerotonin egyik építőköve a tryptofán amely javarészt a húsban és tojásban banánban, a tejtermékekben és a zöldborsóban található.És a jó hír: egy szalonnás tojás reggelire ellátja evvel az építőanyaggal az agyat a nap végéig.
Az alkohol is létre hoz egyfajta kellemes érzést. Kis adagokban teszi ezt a dopaminszint növelésével. Nagy adagokban azonban másnaposság a jutalmunk, a rosszkedv meg az agysejtek pusztulása,tehát nem ez a járható út.
TOP TIPP: próbáljunk egy kis szalonnát meg tojást reggelire ,napközben meg egy kis mandulát.
A memória
Az hogy mennyire vagyunk képesek emlékezni dolgokra függ attól, hogy az agysejtek hány új kapcsolatot tudnak létre hozni egymás között.
A legjobb teljesítményt ez ügyben az agy akkor végzi ha egy kissé izgatott. Ezért emlékszünk jobban azokra a dolgokra amikor érzelmileg vagy intellektuálisan feldobottak vagyunk.
Ehhez az állapothoz is tartozik egy hírvivő az acetilkolin amely „izgatottságban” tartja az agysejteket.A gyógyszerek amelyek utánozzák ennek az anyagnak a hatását képesek növelni az Alzheimer kóros betegek memóriáját.
A kémiai kulcs amely ennek az anyagnak az építéséhez szükséges a kolin amely megtalálható a májban a tojásban ,és a szójababban.
Valamint néhány zöldség is beleszólhat a dologba. A kutatók azt találták a káposzta a brokkoli ,és a karfiol élessé teszi a memóriát.
TOP TIPP :megint a tojáshoz lukadunk ki amely hosszú távon az agy védelmezője
Tartsuk féken a cukrot ,és a zsírt
Ha nem megy minden a megfelelő módon jön a stressz és a stresszhormonok.Az agy pedig hogy enyhítse a helyzetet valami finomat kíván ,és jönnek a cukros italok ,meg a zsírok.
Tanulmányok alapján a patkányok amikor magas volt a stresszhormon szintjük kifejezetten kényszeresen viselkedtek ,és előnyben részesítették a cukrot meg a zsírt.A rövid távú hatás az volt ,hogy ezek segítettek ellazulni ,viszont így egyenes út vezet a kényelmi evéshez.
Hosszú időn keresztüli és ismételt expozíciója a cukornak megváltoztatja az utat ahogy a szervezet reagál egyre több kell a kellemes érzés kialakulásához ,és végül az ember a cukor rabjává válik mint a drogfüggők. Ez nem tűnik kellemes perspektívának.Unalmas ,de egyetlen módja hogy kivédjük a sóvárgást, hogy elkerüljük az anyagot amely kiváltja azt.
TOP TIPP: keressünk valami mást ,egy kis testmozgás ,vagy kellemes társasági együttlét és máris nő a dopaminszint cukor nélkül is.
Forrás:DailyMail online