Kömény ami nem közönséges

Vannak olyan gyógynövények, melyek létezését természetesnek vesszük. Olyan régóta és gyakran használjuk, hogy a hétköznapi, „közönséges” elnevezést aggatjuk rájuk. Ez történt a köménnyel is. Azzal a gyógy- és fűszernövénnyel, amelynek magjait már a kőkorszakban ismerte és használta az emberiség. Az ókori egyiptomiak nemcsak az ételeiket ízesítették vele, de olajával a fáraóikat is balzsamozták. A Bibliában fizetőeszközként került említésre, de az antik, a középkori és napjaink modern konyhájából sem hiányozhat.

TIZENEGY EURÓPAI FAJTA

A kerti kömény, konyhakömény, keménymag, régi kömény, hasznos kömény néven is ismert fűszerkömény már a civilizáció kezdetén nevet szerzett magának. Ősi sumér szóból alakult ki a latin cuminum elnevezés, majd abból a magyar kömény. A növény őshazája valószínűleg Eurázsia mérsékelt övi területe, aztán elterjedt az egész világ mérsékelt övezetében. A természetben a nedvesebb, tápanyagokban gazdagabb, napsütötte rétek, legelők és mezők talaját keresi. Betakarítását, a magpergés veszélyemiatt, teljes éréskor, hajnalban érdemes végezni.
A régi hagyományokkal büszkélkedő cseh köménytermesztés és nemesítés napjainkra sajnos visszaszorult, a lakosság által felhasznált köménymag 2/3-át külföldről kell beszállítani, miközben az Európában ismert 11 köményfajta közül négy Csehországból származik.

RENDKÍVÜLI ILLÓOLAJOK

A fűszerkömény (Carum carvi L.) az ernyősvirágzatúak rendjébe tartozó, egy- és kétnyári növény. Az ebbe a rendbe tartozó növények hasonlítanak egymáshoz, ezért vigyázat, ne keverjük össze a fűszerköményt pl. az édesköménnyel.
Az első évben a hosszában barázdált levelei nőnek ki a föld feletti levélrózsában, majd a második évben jelenik meg az egyenes, keskeny, lándzsás levelekkel borított, 30-100 cm magasra megnövő szára. A fűszerkömény második évben ernyőbe rendeződött, apró, fehéres rózsaszín virágokkal virágzik. Termése sarló alakú kettős kaszat, amelynek öt barázdája között húzódnak az illóolajcsatornák.

A fűszerkömény zamatáért, illatáért felelős illóolajok mennyisége a magokban 2-7% közötti. A legfontosabb a karvon és a limonén. A magok fehérjéket, cukrokat, kalciumot, káliumot, foszfort, flavonoidokat, béta-karotint és kb. 18% köményolajat is tartalmazhatnak. A megfelelően
kiszárított, légmentesen zárt üvegekben, sötét, száraz helyen tárolt fűszerkömény akár fél éven át is megőrzi aromáját.

KIVÁLÓ ÍZ

A fűszerkömény az egyik legismertebb és legkedveltebb fűszerünk. Talán nem is létezik olyan nemzeti konyha a világon, amely ne alkalmazná. A kenyeret, a burgonyás ételeket, a savanyított káposztát el sem tudjuk képzelni nélküle. De nem hiányozhat a szószokból, salátákból, húskészítményekből, sajtokból, szendvicskrémekből sem. Erőteljes, jellegzetesen fűszeres, pikáns, kissé kesernyés zamata, enyhe citromos illata
tökéletes aromát biztosít ételeink számára. Még likőröket is ízesítünk vele.

Ám nem minden kömény egyforma. A világ különböző részein a fűszerköménytől teljesen eltérő ízű növényeket is köménynek nevezik. Ott van pl. a római kömény, azaz a kumin vagy borsoskömény, vagy a vízi kömény, esetleg a fekete kömény, amit nigella sativaként ismerünk.

KIVÁLÓ EGÉSZSÉG

Arról, hogy a fűszerkömény a gyógyászatban és a kozmetikai iparban is régóta használatos, már kevesebbet tudhatunk. Érdemes zsíros, nehezebben emészthető ételekbe tenni, de a burgonyás ételeket nem csak az íze miattfűszerezzük vele, hanem azért is, mert képes semlegesíteni a mérgező solanin hatását. A köménymag illóolajai az emésztőrendszerre áldásos hatással vannak: erősíti a gyomor- és bélnedvek hatékonyságát, serkenti a máj, az epehólyag és a vese működését, enyhíti a puffadást és a bélgázképződést.

A kömény támogatja a bél mikroflóráját, előmozdítja a hasznos bélbaktériumok megtelepedését. Antibakteriális hatású, csökkenti a simaizmok görcskészségét. Segít megfázásban, köhögésben, asztmában, a szájüreg gyulladásos folyamatainak felszámolásában. A köménymagból készült főzet serkenti az anyatej termelődését (az anyatejen keresztül segít megakadályozni a csecsemő puffadását, hasfájását), enyhülést hoz fájdalmas
menstruációban és migrénes panaszok esetén is.

A köménymagot rágcsálhatjuk, így felfrissíti a leheletet. Készíthetünk belőle főzetet italokhoz, inhalációs oldatokhoz, borogatásokhoz, de léteznek köménymagos illóolajok, tinktúrák, szirupok is.

Állapotos kismamák ne alkalmazzák, és mások is csak mértékkel használják. Túladagolása esetén sérülhet a máj- és a veseműködés. Láthatják, a kömény egyáltalán nem közönséges!

Írta: VLADIMÍR VONÁSEK
Szakmailag ellenőrizte, kiegészítette: NÉMETH IMRÉNÉ ÉVA fitoterapeuta, természetgyógyász, klubvezető, ENERGY Belvárosi klub