Kis karácsonyi puncs kavalkád

A puncs szinte egybeolvadt, a karácsonnyal, f?ként a bécsi adventi vásárral, aki volt már ott advent idején, az biztosan megkóstolta már legalább egyszer. Sokakban merül fel a kérdés, hogy melyik is az igazi bécsi puncs, az interneten kering? receptek közül, erre a választ szerintem még a helyiek sem igazán ismerik, valahogy úgy vannak vele, hogy ahány ház annyi szokás. Összegy?jtöttünk pár receptet, amit érdemes kipróbálni.

Angol karácsonyi puncs
Hozzávalók
2,5 dl édes vörösbor
2,5 dl édes fehérbor
1,5 dl rum
5 dl víz
40 dkg cukor
2 db citrom
2 db narancs
Elkészítés
A gyümölcsöket jól megmossuk, letörölgetjük, majd mindegyiket nagyon vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a fehér részéb?l ne maradjon rajta.

Egy edénybe feltesszük forrni a vizet a gyümölcshéjakkal. Amikor már forr, hozzáöntjük az alkoholokat is. Beleszórjuk a cukrot, és éppen csak forráspontig melegítjük. Ekkor belefacsarjuk a 2 narancs és citrom levét. Beleteszünk még pár kockára vágott narancsdarabot is. Jól összekeverjük, de forralni már nem kell. Még forrón poharakba töltve a gyümölcsdarabokkal együtt kínáljuk.

Téli puncs

Hozzávalók:
1 liter feketeribizli-lé
5 dl narancslé
5 dl száraz vörösbor
1-2 db fahéj
4-5 szem szegf?szeg
1 rúd vanília
10 dkg porcukor
1 hámozatlan narancs
Elkészítés:
A ribizlilevet, a narancslevet, a vörösbort, a f?szereket, a hasított vaníliarudat és a cukrot egy f?z?edényben elkeverjük és felhevítjük. A narancsot megmossuk, megtöröljük, és kb. fél cm-es szeletekre vágjuk. Ezeket elfelezzük vagy negyedeljük, és a puncshoz adjuk. Tálalás el?tt a f?szereket és a vaníliarudat kiszedjük.

Megjegyzés: Gyermekeknek vörösbor nélkül készítjük el. Édes vörösborral is finom.

 

Gyömbéres puncs

Hozzávalók:
0,5 liter vörösbor
0,6 dl szilvalé
0,75 liter fekete tea
2 cl rum
5 dkg barna cukor
2 szem szegf?szeg
2 szem ánizs
1 rúd fahéj
1/4 teáskanál kardamom
1/4 teáskanál ?rölt gyömbér
1/2 teáskanál ?rölt fahéj

Elkészítés:
A teát a vörösborral és a cukorral felforrósítjuk. Hozzákeverjük a szilvalét, a rumot, a f?szereket, majd 30 percig takarékon f?zzük. Ha elkészült, a puncsot poharakba töltjük, és ízlés szerint díszíthetjük. Ehhez használhatunk narancshéjat vagy fahéjat.

 

Vaníliás puncs

Hozzávalók:
0,65 liter forró fekete tea
5 cl rum
8 dkg barna cukor
3 szem ánizs
1 rúd vanília
1/4 teáskanál ?rölt fahéj
1 narancs
1 citrom

Elkészítés:
A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, kikaparjuk a belsejét, és a rummal együtt a teába keverjük. Hozzáadjuk a barna cukrot, a fahéjat, és az ánizst, és 10 percig hagyjuk összeérni. A forró vízben megmosott narancs és citrom héját lehámozzuk, majd csíkokra vágjuk. A kipréselt gyümölcslevet pedig a puncshoz keverjük. Az italt forrón tálaljuk; a gyümölcsök héjával és fahéjjal díszíthetjük.

Tojásos puncs

Hozzávalók:
4 dl tej
3 cl rum
3 tojás
8 dkg cukor
1 rúd vanília

Elkészítés:
A tojás sárgáját a fele cukorral habosra verjük, közben hozzákeverünk 2 ev?kanálnyi rumot. A maradék cukorral a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd ezt a tojáskrémbe forgatjuk. A masszát 8 pohárba szétadagoljuk. A tejet a vaníliarúd kikapart belsejével és a maradék rummal felforrósítjuk, és a poharakba öntjük. Máris tálalhatjuk. Vaníliarúddal díszíthetjük.

 

Mézes-narancsos puncs

Hozzávalók:
0,8 liter almalé
1/2 citrom leve
1/2 narancs leve
4 filter narancstea
3 teáskanál méz
3 karika citrom

Elkészítés:
A tea filtereket leöntjük ½ liter forró, lobogó vízzel, 5 percig ázni hagyjuk, majd kivesszük a filtereket. Az almalét felforrósítjuk, majd a citrom- és narancslével együtt a teához öntjük. Mézzel édesítjük. A citromkarika a díszítésre szolgálhat.

 

Vörösboros puncs

Hozzávalók:
0,75 liter vörösbor
1 dl szederszörp
2 cl rum
1 citrom
15 dkg kandiscukor
1 szem szegf?szeg
1 darabka fahéj
1 teáskanál forralt borhoz vagy mézeskalácshoz való f?szerkeverék

Elkészítés:
A citromot vékonyan meghámozzuk, és kipréseljük a levét. A bort a rummal és a szederszörppel összekeverjük, felforrósítjuk, de nem forraljuk! Ehhez adjuk a kandiscukrot, a f?szereket, a citrom levét és héját, majd az egészet addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad benne. A puncsot citromgerezdekkel díszíthetjük

Kellemes kóstolgatást!