Kiemelt projekt keretében fejlesztik a koragyermekkori alapellátást

(MTI) – Kiemelt projekt keretében fejlesztik a koragyermekkori alapellátást a következő több mint két évben – jelentette be az egészségügyi államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

    Szócska Miklós kifejtette: a 2,5 milliárd forintos keretből megvalósuló program egyebek mellett komoly képzési programokat, informatikai fejlesztéseket is jelent, amelyeknek köszönhetően a hétévesnél kisebb gyermekekről új, hatékonyabb módon fognak gondoskodni a jövőben.
A védőnők új módszertan alapján fogják ellátni a gyermekeket, továbbá a dokumentációjuk is változik. Az államtitkár elmondta, a jövőben a szakemberek nem papíron, hanem 21. századi technológiával, a saját táblagépük segítségével tölthetik fel a közös adatbázisba azokat az információkat, amelyeket prevenciós munkájuk során a gyermekeknél, családoknál tapasztaltak.
Ennek kapcsán kitért arra: olyan jelzéseket kapott, hogy az alapellátás finanszírozásának emelése sok területen nem jelent meg a védőnők finanszírozásában. Szócska Miklós ezt komoly problémának nevezte, s kiemelte, hogy már dolgoznak a korrekción.
Az államtitkár ismét kiemelte, hogy 2013 a népegészségügyi mozgósítás éve lesz. Ennek keretében megpróbálják megfordítani Magyarország népegészségügyi trendjeit, amelyek miatt az ország több megbetegedési lista élén áll. A koragyermekkori fejlesztés pedig komoly nemzeti programja az egészségügyi államtitkárságnak.
 Fogarasi András, a program vezetője elmondta, hogy Magyarországon a gyermekek legalább öt százalékának volna szüksége koragyermekkori fejlesztésre, sokszor viszont hónapokat, éveket késlekedik a felismerés, nehezítve a megoldást is. Számos esetben az iskolaérettségi vizsgálaton derülnek csak ki olyan rendellenességek, amelyek egy-két éves korban felismerhetők lettek volna.
  A szakember szerint ennek alapvető oka az, hogy a gyermekek nem jutnak el a szakemberekhez. Kiemelte, hogy sokszor a szülők sem tudják vagy nem akarják felismerni a bajt. Ezért a program során a gyermekeket ellátó védőnők, háziorvosok képzésén és az informatikai fejlesztéseken felül a gyermek-alapellátás szereplői közötti kommunikáció hatékonyságának javítására és a szülők oktatására is kiemelt figyelmet fordítanak majd.
Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke azt mondta: nagyon bízik abban, hogy ez a program hozzásegíti őket ahhoz, hogy a 3 év múlva százéves magyar védőnői szolgálat megújult, korszerű ellátással tudjon dolgozni a családok érdekében.