Kell-e nekünk a lila paradicsom?

A paradicsom a hagyomány szerint piros. A mélyvörös színt a karotinoidok közé tartozó lycopin adja.

paradicsomA lila színű bogyók a bennük levő nagy mennyiségű antocianinoktól kapják színűket amely természetes formában az áfonyában a szederben és egyéb lila bogyókban található meg.A természet így alkotta meg:a paradicsomot pirosra, az áfonyát lilára.

Az antioxidánsokban rendkívől gazdag lila színű paradicsomot  viszont brit kutatók alkották meg genetikai módosítással. Magát a növényt Kanadában   üvegházakban nevelték, mert Kanadában a génmódosított növényekkel kapcsolatos szabályozás lazább.

Az első 1200 liter lila paradicsomital hamarosan megérkezik Norwichba  ahol a John Innes Központ kutatói megkezdik a forgalomba kerüléshez szükséges engedélyek beszerzését.Az üvegház kapacitása 2000 liter paradicsomlé amelyet egyelőre kutatási célokra használnak fel.

Ezek után a magas antocianin tartalmú paradicsom és a belőle készült  paradicsomlé készen áll arra hogy tanulmányozzák a magas antocianin tartalmú étkezés hatását szív-és érrendszeri betegségek, rák, és más krónikus betegségek esetén. Ezek a hatások már bizonyíthatóak egereken végzett vizsgálatok alapján.

Plusz előny hogy a lila színű paradicsom eltarthatósági ideje kétszerese a piros fajtáénak.

Az eddigi kutatásokat az Európai Unió finanszírozásával a John Innes Centre kutatói végezték Norwichban. A kutatóintézet növényekkel és mikrobákkal kapcsolatos innovatív kutatásokkal foglalkozik amelyeknek eredményeit a mezőgazdaságban, a környezetvédelemben és az emberi egészséggel kapcsolatos projektekben használják fel.

A paradicsomra azért esett a választás mert az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb gyümölcs (vagy zöldség?) a világon.

Paul Carver szerint aki az üvegházakat üzemeltető cég ( New Energy Farms) vezetője Ontarioban a lila paradicsom nagyszerű lehetőség arra  hogy egy igen drága vegyületet (antocianin) gazdaságosan állítsunk elő az élelmiszerpiac, a mezőgazdaság, a kozmetikai ipar, az élelmiszeripar (színezék) és a gyógyszeripar céljaira.  A kilátások szerint 2 éven belül forgalomba kerülhet a lila színű paradicsomlé Észak -Amerikában ahol üzleti szempontból is szép jövőt jósolnak neki.