Karcsúság ,és hosszú élet :vörösbor és TEJ

(MTI) – A tejben található egyik alkotó még akkor is védte a kísérleti egereket az elhízástól, ha megtartották zsírban gazdag étrendjüket.

    A megállapításukat a Cell Metabolism című szakfolyóiratban közzétevő kutatók egyfajta új vitaminhoz hasonlítják a tejösszetevőt.
“Jelen van abban, amit mindannyian az első napunktól eszünk” – hangsúlyozta Johan Auwerx, a Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) munkatársa a ScienceDaily című ismeretterjesztő portálnak (www.sciencedaily.com).
A kutatók akkor azonosították a nikotinamid-ribozid elnevezésű összetevőt, amikor a hosszú élet génjének is nevezett SIRT1 gén aktivitásának növelésére kerestek alternatív utakat. A SIRT1 gén nagyobb aktivitása korábbi eredmények szerint előnyös az agyagcsere és a hosszú élettartam szempontjából is. A SIRT1 működését közvetlenül is lehet serkenteni, ezt teszi például a vörös borban található reszveratrol vegyület.
A svájci kutatócsoport más, közvetett útvonalat keresett egy koenzim, a NAD (nikotinamid-adenin-dinukleotid) szintjének emelésével. A tejben lévő összetevő ugyanezen az útvonalon keresztül hat, miután belép a sejtekbe. Kiderült a kísérletekben, hogy a nagy dózisú nikotinamid-ribozidot kapott egerek nagy zsírtartalmú étrend mellett is több zsírt égettek el, és nem híztak meg. Ezen túlmenően javult állóképességük, jobb futók lettek.
Auwerx ugyanakkor kiemelte, hogy a vegyületből szükséges mennyiséget pusztán tejjel nem tudná az ember a szervezetébe juttatni, inkább táplálékkiegészítőként kellene szedni. Ehhez azonban további, immár humán tesztekre van szükség.
Immár a reszveratrolon kívül a nikotinamid-ribozid is csatlakozott az anyagcsere és a remélt hosszú élettartam szempontjából előnyös természetes vegyületekhez. A kutató szerint lehetséges, hogy az étrend megfelelő kialakításával a jótékony alkotóelemek sok kicsi hatása összegződhet, így az emberek karcsúbbak lehetnek és tovább élhetnek.