Jatropha curcas-nem gyógynövény mégis van valami érdekessége

Az évmilliók során képződött fosszilis, kőolajszármazék-alapú üzemanyagok mélyben rejlő tartalékainak veszélyes apadásával párhuzamosan világszerte kísérleteznek új, belátható időn belül előállítható bioüzemanyagokkal, köztük azzal, amely a jatropha curcas növény magjának olajából nyerhető. Az élelmiszeralapként nem használatos növények között a jatropha most a legújabb favorit, olyannyira, hogy termesztésének növelésére és terjesztésére
nemzetközi méretekben tevékenykedő szervezetek és ügynökségek létesülnek.

Indiai székhellyel jött létre a szakmai tanácsadással, termelési és technológiai fejlesztéssel, népszerűsítéssel és kutatással foglalkozó központ, a Centre for Jatropha Promotion Biodiesel (CPJ), amely magát világszintű szaktekintélynek tartja a bioüzemanyagok terén. Egyebek között tájékoztatókat, tanfolyamokat szervez, lapokat ad ki és internetes elérhetőséggel is rendelkezik (http://www.jatrophabiodiesel.org vagy http://www.jatrophaworld.org).

A honlapján található részletes információk szerint a növények euphorbiaceae családjába tartozó jatropha szárazságtűrő, és igénytelen a táptalaj tekintetében is. A fagyot azonban nem viseli el, ezért főként a szubtrópusi régiókban terem. Százhetvenöt változata van: egyes fajtái fákká nőnek, de akadnak olyanok, amelyek alacsony bokrok maradnak. Több változatát díszes virágáért kedvelik, vagy éppen kerítéssövényként hasznosítják.

A Karib-tenger szigeteiről terjedt szét, főleg a portugál hajósoknak köszönhetően. Ma már Dél- és Közép-Amerikán kívül Ázsia, Afrika és Ausztrália szubtrópusi, meleg, de csapadékban szegény területein is termesztik. Hasonlóan az Euphorbiacea család más tagjaihoz a  növény és származékai többféle mérgező anyagot is tartalmaznak. Ilyenek a lektin a szaponin, a rákkeltő phorbol és egy tripszin -inhibítor. A magok pedig a rendkívűl mérgező crucin nevű toxalbunimt tartalmazzák. Mindezek ellenére pörköléssel a toxicitást csökkenteni lehet és néhány helyen a pörkölt magot fogyasztják. Mindössze három kezeletlen mag fogyasztása súlyos mérgezést okozhat,  nedve irritálja az emberi bőrt.

A világon húsznál több néven ismerik. Indonéziában például aamanakku, francia nyelvterületen pourghere, tamilul jarak a neve. Nagyon elterjedt Indiában, ahol olajával világítanak, főznek, szerkezeteket kennek, és már régen használják biodízelként is. A Mumbai (Bombay) és Delhi közötti vasútvonal dízelmozdonyai közül minden ötödiket a kőolajjal kevert jatrophaolaj hajtja. A termesztésére alkalmas területeken rendszerint túlnépesedett a lakosság, így az ültetvények gondozása a munkanélküliséget is csökkenti.

Biodízel alapanyagnak a lédús jatropha curcas magjai a legalkalmasabbak. A derékmagasságúra növő bokor mogyoró nagyságú magjainak átlagos olajtartalma 34 százalékos. Egy hektárnyi ültetvényen 1,5-2 tonnányi mag termelhető, amelyekből 540-650 liter olaj préselhető ki. A többször is termő jatropha curcasból hektáronként évente akár több ezer liter olaj is nyerhető. A  visszamaradó kipréselt pogácsák több mindenre alkalmasak: méregtelenítés után takarmánynak,biomassza alapanyagnak villamos erőművek számára, jó minőségű szerves trágyának, illetve bio-növényvédőszernek.