Ingyenes méhnyakrák elleni védőoltás rászorulóknak

Száz nehéz körülmények között élő lánygyermek és száz édesanya kap ingyen méhnyakrák elleni védőoltást a VI. Európai Méhnyakrák-megelőzési Hét kampányához kapcsolódva.

    A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a GlaxoSmithKline összesen 200 rászoruló számára ajánlott fel védőoltást a dél-pesti régióban. Olyan családok vehetik igénybe, melyeknek komoly gondot jelentene a háromszor 30 ezer forint kifizetése – közölte Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója kedden a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten.
Ottó Szabolcs, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató helyettese azt hangsúlyozta, hogy az optimális az lenne, ha minden 12 éves lányt beoltanának kötelező védőoltási rendszer keretében.
A méhnyakrák azok közé a daganatos betegségek közé tartozik, amelyek rákmegelőző állapottal rendelkeznek, szűrhetők és felismerhetők. Magyarországon méhnyakrákszűrés már az 1950-es évek óta létezik, ezen bárki részt vehet. Ennek ellenére a szűréseken való megjelenés nagyon alacsony – fejtette ki Pete Imre, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Mint mondta, Angliában az 1980-as évektől bevezették a behívásos rendszerű szűrést, amelynek eredményeképpen az átszűrés 80 százalékos lett, a betegség előfordulása és halálesetek száma pedig jelentősen csökkent.
Magyarországon jelenleg évente 1000-1200 méhnyakrákos betegséget diagnosztizálnak, és 400-500 nőt veszítenek el a méhnyakrák következtében. A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. A szexuális életet élő nők közel 80 százaléka megfertőződik a HPV-vel élete során, de a legtöbb HPV-fertőzés 12-18 hónap alatt megszűnik a szervezet természetes immunvédekezése következtében. A nők többször is megfertőződhetnek, mivel nem alakul ki megfelelő védettség egy korábban átvészelt HPV-fertőzés után, a védőoltással viszont megelőzhetővé válnának a további fertőzések.
Pete Imre kiemelte, hogy a védőoltás nem helyettesíti a szűrést, amelyet évente ajánlott elvégeztetni.
Magyarországon 100 ezer lány és felnőtt nő kapta meg a védőoltást az elmúlt öt évben – mondta Leitner György, a GlaxoSmithKline Kft. ügyvezető igazgatója. Tájékoztatása szerint több önkormányzat támogatta a méhnyakrák elleni oltást a településeken, az öngondoskodás keretében sokan megvásárolják, ha tehetik, emellett a gyógyszergyár is igyekszik engedményeket tenni. Az ideális az lenne, ha a védőoltást legalább egy korosztálynak be lehetne vezetni kötelezőként vagy teljes finanszírozásban választhatóként, úgy, mint Európa 21 országában.
A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők között Európában, holott a védőoltás és a szűrés együttes alkalmazásával kivédhető lenne.
Az Európai Méhnyakrák-megelőzési Hétnek – amelyet január 22-e és 28-a között rendeznek meg – fő témája: “A méhnyakrák megelőzése mindannyiunk felelőssége.” A nemzetközi kezdeményezés célja felhívni a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

Forrás: MTI

MTI Fotó: Beliczay László

1 Comment on "Ingyenes méhnyakrák elleni védőoltás rászorulóknak"

  1. Egy másik nagy gyógyszergyártó cég szintén hozzájárul a megelőzéshez.Tavaly év végén elkezdett féláras akcióját meghosszabbította
    2012 április 30.-ig.Az oltóanyag teljes ára itt is 30 000 forint felett lenne ,az akció ideje alatt a patikákban az ajánlott fogyasztói ár :15 900ft. A három oltásból álló sorozat így is kb.: 50 000 ft..Az egyik oltási séma szerint az utolsó oltást fél év múlva kell megkapni ,a rövidített séma szerint pedig 4 hónap múlva ,ezért mindenképpen célszerű mindhárom oltást beszerezni.Az oltóanyag 0-8C fok között hűtőben tárolandó!!!!!

Comments are closed.