Húsos som ecetes-köménymagos lében

somA húsos somról már sokat hallottam, és nyersen már természetesen gyerekkorom óta ismerem. Azonban konyhai felhasználásával még nem próbálkoztam eleddig, de ugye egyszer mindent ki kell próbálni. Az interneten olvastam, hogy az éretlen/félig érett bogyóit el lehet tenni ecetes lében sóval, köménymaggal, és hogy ez már az ókor óta szokás. Érdekes, én még sosem hallottam err?l. 🙂 No mindegy is, gondoltam, ha majd jön az érési ideje, akkor kipróbáljuk…

Ez a napokban megtörtént. Érik a húsos som, így elkezdtem a félérett bogyókból egy fél kilónyit betakarítani, mondván kísérletnek ennyi is elég lesz. Hazavittem, és nekiálltam. Amikor elkészültek, és betettem ?ket a kamra polcra, már nagyon ínycsiklandóan néztek ki, de gondoltam, azért a kóstolással várok pár napot, hogy az ecetes-köménymagos lében összeérjenek az ízek.

Nem bírtam sokáig, három nap elteltével felbontottam egy üveggel, és az aznapi sonkás szendvicsemhez ez volt a savanyúság. Az íze els?re nagyon karcos volt, túlnyomóan ecete és savanyú. Ekkor gondoltam, adok neki még egy esélyt. Leöntöttem róla az ecetes lét, és hideg csapvízzel átöblítettem. Az ez utáni ízpróba már egészen más volt. Kellemesen fanyar íze van, de ugyanakkor jól harmonizál a köménymaggal. És nem tudom, hogy a forrázásnak köszönhet?, vagy az ecetes lének, de sokkal kevésbé savanyú, mint nyersen. Nekem nagyon jól kiegészítette a sonkás szendvicset, így szerintem jöv?re is fogok bel?le eltenni. Ha pedig beérnek a bogyók, akkor talán cukros felönt?lében is kipróbálom, azaz bef?ttet készítek majd bel?le. 🙂

Hozzávalók az ecetes-köménymagos húsos somhoz:
– félérett húsos som
– konyhasó
– kristálycukor
– egész köménymag
– 20%-os ecet
– csapvíz

Húsos som ecetes-köménymagos lében elkészítése:

A bogyókat tisztítsuk meg a szárdaraboktól, és alaposan mossuk meg. Tegyük oda a felönt?lét (1 liter csapvízben keverjünk el 0.75 dl 20%-os ecetet, 1.5 ev?kanál kristálycukrot, 1.5 ev?kanál konyhasót) forrni, és amíg az felforr, egy kisebb lábasban forraljunk vizet, majd dobjuk bele egy-két percre a bogyókat. Erre a m?veletre nem biztos, hogy mindenképpen szükség van, én azért végeztem el, hogy a bogyók teljesen le legyenek csírátlanítva, ne maradjon a héján semmilyen életforma, ugyanis nagyon kicsi (mindössze 1 decis üvegbe) tettem el ?ket, és az akárhogyan is dunsztolom, igen hamar kih?l. Azt pedig semmiképp sem szerettem volna, ha felforr…

Szóval, a forró vízb?l rögtön pakoljuk a húsos somot az üvegekbe, majd szórjuk rájuk pár szem köménymagot. Én üvegenként nagyjából 5-7 db-ot tettem. Erre jöhet a forró felönt?lé, amivel teljesen töltsük csordultig az üvegeket, majd egy határozott mozdulattal zárjuk rá a tet?t (lapkát). Tegyük száraz dunsztba egy napra, majd mehetnek a kamrapolcra.

Igen különleges csemege, és csak az készítse el, aki amúgy szereti a fanyar ízeket. Felbontás után tartsuk h?t?ben, mert nincs benne tartósítószer. 🙂

Kép és szöveg forrása: eztfaldfel.blogspot.hu