Hőségben az uborkás szendvics a legjobb

London – Az Amerikai Kémiai Társaság szakért?i szerint az uborkás szendvics lehet a legjobb étel h?ségben, mert hatékonyan szabályozza a test h?mérsékletét. Egy csésze tea vagy egy pohár sör pedig még tovább emelheti eredményességét.

   A legmelegebb nyári napokra – és persze a következ? évekre is – jó tanáccsal szolgálnak a élelmiszeripari szakért?k, akik az Amerikai Kémiai Társaság éves találkozóján arra is tippeket adtak, hogy mely ételek és italok enyhítik leginkább a kánikula hatásait.

A forró napokra javasolt uborkás szendvics kenyere teljes ki?rlés? legyen, a rajta lév? uborkára tehetünk egy kis majonézt, az egészet pedig csipetnyi tengeri sóval hinthetjük meg.

Az italokat tekintve el?kel? helyen végzett a tea és a sör, a f?szerek közül pedig a curry. A brit ízléshez közel álló toplistára a szakért?k szerint magyarázatot adhat, hogy a korabeli gyarmatosítók Indiától Szingapúrig és Afrikától Ausztráliáig gyorsan felfedezték, hogy mely ételek és italok teszik elviselhet?bbé a trópusi h?séget.

A legfontosabb, hogy elkerüljük a dehidratálódást, visszanyerjük az elvesztett ásványi anyagokat és vitaminokat – idézte Sara Risch-t, a társaság egyik kutatóját a The Daily Telegraph cím? brit napilap.

Mint kiderült, a h?tésben kevésbé hatékonyak olyan kánikulai kedvenceink, mint a fagylalt vagy a jégkrém, de a jeges víz helyett is szobah?mérséklet? vizet ajánlanak. A különösen hideg ételek és italok ugyanis testünknek csak azt a részét h?tik le, amellyel közvetlen kapcsolatba kerülnek, miközben a test többi részében sokkot okozhat a h?szabályozás felborulása.

A meleg italok ugyanakkor jót tesznek, bár a kávé haszna fölött koffeintartalma miatt vita zajlik. A teában és a borban lév? tanninok viszont jó h?t?anyagok felhevült testünk számára.

Hasznosak ilyenkor a nagy víztartalmú zöldségek és gyümölcsök, köztük az uborka, a zeller és a görögdinnye. A gabonafélék magas magnézium- és kalciumtartalmukkal segítenek megel?zni a kánikula miatt kialakuló izomgörcsöket. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a sört is, persze csak mértékkel.

A f?szeres ételek er?sítik az izzadást, amely a test önh?tésének egyik módja. Ezért tesz jót a curry, benne a gyömbér vagy a kapszaicint tartalmazó chili. Ezért van, hogy számos forró országban olyan f?szeres ételeket esznek – magyarázta Risch.

Amit érdemes elkerülni h?ségben, az a zsír és a sok állati fehérje, mert ezek emésztése kemény feladat ilyenkor az egyébként is túlterhelt szervezet számára.

(MTI)