Hínárból készült fogkrém állíthatja meg a fogszuvasodást

(MTI) – A jelenleg használt fogkrémekhez és szájvizekhez képest jobb védelmet nyújthat a fogszuvasodás ellen egy hínáron él? baktérium által termelt enzim – vélik a brit Newcastle-i Egyetem kutatói, akik eredményükr?l az Alkalmazott Mikrobiológiai Társaság konferenciáján számolnak be.

A szakemberek eredetileg azt tanulmányozták, hogy miként lehetne megtisztítani a hajótesteket a rájuk rakódott hínártól. Eközben vizsgálták a hínár felszínén található Bacillus licheniformis elnevezés? baktériumot, amelyb?l sikerült elkülöníteniük egy enzimet.
A laboratóriumi vizsgálatok során – mintegy mellékesen – derült ki, hogy a B. licheniformis által termelt enzim „átvágja” magát a fogakon lév? plakkon. Ez a plakk úgy alakul ki, hogy különböz? baktériumok települnek meg a fogakon és a fogínyen, majd az elhalt baktériumok maradványaiból létrejön egy biofilm, amelyben megtalálhatók a fogszuvasodást okozó él? baktériumok is.
A hagyományos fogkrémekkel és a fogkefével ezt a plakkot dörzsöljük le a fogainkról és söpörjük ki a fogközeinkb?l, ám ez nem mindig hatékony. Bármilyen kevés baktérium marad a fogakon, az elindíthatja a fogak romlását.
„Úgy találtuk, hogy ez az enzim képes eltávolítani bizonyos nemkívánatos baktériumokat a plakkból” – magyarázta a BBC hírszolgálatának (www.bbc.co.uk/news/health-18686179) Nick Jakubovics, a kutatók egyike.
Jakubovics szerint amennyiben olyan ártó, szuvasodást okozó baktériumokat, mint a Streptococcus mutans, eltávolítanak a fogakról az enzim közrem?ködésével, akkor nem szükséges „leradírozni” a teljes plakkot. A kutató szerint további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy az enzim fogkrémben vagy szájöblít?ben alkalmazva m?köd?képes és biztonságos-e.